Privrednici do pomoći države preko poreske prijave i namenskog računa

Bujanovac, 14. april 2020. Da bi dobili pomoć od države zbog posledica vanrednog stanja i epidemije korona virusa privrednici treba da popune poresku prijavu i otvore namenski račun.

Potrebno je da u poreskoj prijavi kod dana plaćanja poreza bude naveden datum 04.01.202, a na ovaj način se privrednici  automatski prijavljuju i za novčanu pomoć u iznosu od 30.000 dinara.

Poreska prijava koju svako preduzeće mora da podnese Poreskoj upravi zapravo je Obrazac PPP – PD, koji svaka firma i inače podnosi pre isplate plata.

Na uplatu bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara  imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.

Paket mera podrazumeva i tri minimalca za sve zaposlene, a njih će, kako kažu, uplatiti na namenski i račun i taj novac će moći da se isplati samo zaposlenima.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!

Novčanu pomoć mogu da koriste i samostalni preduzetnici koji nemaju zaposlenih, stoga i inače nemaju obavezu da podnose obrazac PPP-PD, takvi će automatski biti prijavljeni za mere.

Privrednicima je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021, a doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom.

Isplata počinje u maju i ide u tri rate – maj, jun i jul, za sve privredne subjekte i male i velike.

Za otvaranje namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da do 25. aprila potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun.




One thought on “Privrednici do pomoći države preko poreske prijave i namenskog računa

  1. Dejanov web

    Ja nisam dobio novac od covid davanja iako sam uredno prijavio zaradu sa datumom plaćanja obaveza od 4.1.2021. Molim da ako je neko imao ili ima ovakav slučaj da mi se javi, hvala.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *