Kamberi: Bez nas nema dobrosusedskih odnosa Srbije i Kosova

Kreatori dijaloga treba da odluče da li će tehnički biti izvodljivo da neko od  Albanaca iz Doline učestvuje u njemu: Kamberi

Bujanovac, 28. april 2020. (Foto ilistracija) – Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi „ne veruje u dobrosusedske odnose Kosova i Srbije dok god su Albanci u Preševskoj dolini u situaciji u kojoj se sada nalaze“ i smatra da je poslednji trenutak za uključivanje predstavnika Bujanovca, Preševa i Medveđe u dijalog Beograda i Prištine.

Za uklanjanje svih prepreka koje postoje između dve države i dve nacije, neophodna je Preševska dolina. Mislim da Preševska dolina definitivno treba da bude tema dijaloga – kaže on.

Prema njegovim rečima, kreatori dijaloga treba da odluče da li će tehnički biti izvodljivo da neko od  Albanaca iz Doline učestvuje u njemu:

– Ali, ono što je neophodno i  za šta je poslednji trenutak je da se Preševska dolina  tretira u  dijalogu u cilju pronalaženja održivog, dugoročnog rešenja i izgradnje stabilnosti – rekao je Kamberi za Lajmi.net.

Prvi čovek Bujanovca i najveće partije Albanaca u Srbiji – Partije za demokratsko delovanje (PDD), kaže da ne veruje u dobrosusedske odnose Srbije i Kosova, koji su krajnji cilj dijaloga, ako se situacija Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ne promeni.

Kako je rekao, Albanci se suočavaju sa masovnim odlaskom sa ovih prostora, čime se uništava albansko nacionalno jezgro, što je problem koji se mora tretirati.

Dijalog je zaustavljen krajem 2019. pošto je vlada Ramuša Haradinaja uvela taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Prema izjavama međunarodnih zvaničnika, postoje indicije da će se dijalog nastaviti po smirivanju situacije sa korona virusom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *