fbpx

Visoki predstavnik EU: Promena granica ako se Srbija i Kosovo dogovore o tome

Bujanovac, Priština, 6. maj 2020. (Foto Vikimapia) -Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj nije isključio ideju o promeni granica, ukoliko bi se oko toga složile Srbija i Kosovo, uz napomenu da „EU ne može biti veći katolik od pape“, prenosi prištinska Koha.

Kako ovaj list navodi, u zajedničkom intervjuu za četiri medija iz regiona Zapadnog Balkana, uključujući i Kohu, Borelj je govorio o važnosti samita između lidera EU i zemalja regiona, koji će se odvijati kao video konferencija, a odgovarajući na pitanja „nije isključio ideju o promeni kosovskih granica ukoliko bi se Kosovo i Srbija složili oko toga“.

To se vidi na osnovu njegovih odgovora na pitanja, navodi Koha a prenosi Kosovo-online.

Na konstataciju i pitanje Kohe da se kao i pre 20 godina, ista dilema postavlja i na samitu u Zagrebu, ko treba i ko ne sme i pod kojim uslovima da učestvuje, da li je vreme da cela EU prizna Kosovo i jednoglasno priča o tome, te da li je međusobno priznavanje cilj dijaloga, Borelj je rekao da EU ima sporazum o saradnji sa Kosovom.

„To dokazuje da prihvatamo nešto što se zove ‘Kosovo’. Ne potpisuju se ugovori sa nekim ko ne postoji. S druge strane, priznavanje kao države nije stvar Evropske unije. To je nadležnost država članica i svaka odlučuje sama“ rekao je Borelj. 

On je napomenuo da je nedavno, na njegov predlog, imenovan specijalni predstavnik kako bi EU posredovala u dijalogu između Prištine i Beograda, uz ocenu da je to jedini način da se problem reši.

Odgovarajući na pitanje da li se, kao i Nemačka, protivi ideji rezmene teritorija i da li se o toj temu može razgovarati Borelj je ponovio stav da to treba rešiti u dijalogu Srbije i Kosova.

„Ne vidim potrebu da budemo veći katolici od pape“ dodao je i poručio da nije na EU da kaže Beogradu i Prištini oko čega bi, ili ne, trebalo da se dogovore, i dodao da je njihova uloga da olakšaju dijalog.

Prema njegovim rečima to bi trebalo, u principu, da bude slobodan i korektan dijalog između dve strane.

Dodao je da je puno toga postignuto, da postoji protok robe između Srbije i Kosova, ali i da je činjenica da neki sporazumi nisu sprovedeni onako kako je to očekivano.

Visoki predstavnik EU je na pitanje da li se iz onoga što je rekao može zaključiti da se EU, ako se strane dogovore, neće usprotiviti razmeni teritorija, naveo da se dijalog mora olakšati.

„Kao što sam rekao, moraju se razmotriti kolateralni efekti bilo koje vrste sporazuma i zbog ​​drugih delova regiona, gde je problem granica uvek bio osetljiv. Ja lično razumem poziciju Nemačke i drugih, ali moja i uloga specijalnog predstavnika su da olakšamo dijalog“, zaključio je Borelj.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.