fbpx

Prijave za 100 evra počinju u petak, evo svih detalja

Bujanovac, Beograd, 12. maj 2020. – Uredba Vlade Srbije o pomoći u doba korone stupila je na snagu 24. aprila ove godine i to je datum do kojeg se računaju svi punoletni u Srbiji koji imaju pravo na pomoć od 100 evra. Za to je, kako kažu u Ministarstvu finansija, potreban poziv, važeća lična karta i aktivno prebivalište u Srbiji. Račun u banci nije neophodan, otvoriće ga Ministarstvo, prenose Južne vesti.

Isplata za one koji se prijave telefonom ili putem interneta, kako su rekli u Ministarstvu, počeće 1. juna, a prijave su otvorene do 5. juna.

Kako je ranije pojasnio ministar Siniša Mali za prijavu za pomoć od 100 evra potreban je poziv ili prijava preko Uprave za trezor i za to je dovoljan, kako je rekao, samo jedan minut.

Pravila su nedavno izmenjena pa će građani od ličnih podataka ostavljati matični broj, broj lične karte i ime banke gde imaju račun i gde žele da im se uplati pomoć. Ime i prezime više nije obavezno.

Za one koji nemaju račun, kako je rečeno u Ministarstvu, dovoljno je samo da kažu u kojoj banci bi želeli da im se uplati novac i namenski račun će im tamo biti otvoren.

Broj telefona na koji se građani prijavljuju biće poznat do 15. maja, kada i počinju prijave, a od tog dana će krenuti i automatizovane uplate pomoći penzionerima i primaocima socijalne novčane pomoći.

Po automatizmu novac neće biti uplaćen samo nosiocu socijalne novčane pomoći, već kako kažu u Ministarstvu, svim članovima njegove porodice koji ne moraju da se prijavljuju za pomoć.

Pomoć je omogućena svima koji su pomenute uslove ispunjavali do usvajanja Uredbe krajem aprila.

„Privremeni registar punoletnih građana Republike Srbije, koji je formiran Uredbom, odnosi se na punoletne građane sa važećom ličnom kartom na dan stupanja na snagu Uredbe, odnosno na dan 24. april 2020. godine“ – kažu u Ministarstvu.

Oni koji nemaju ličnu kartu ili prijavljeno aktivno prebivalište u Srbiji neće moći da se prijave za pomoć, a isto važi i za one kojima je lična karta istekla pre vanrednog stanja. Građani kojima je datum prestanka važenja ličnog dokumenta bio u doba korone, takođe će dobiti 100 evra.

„Ukoliko je državljaninu lična karta istekla za vreme trajanja vanrednog stanja, imaće pravo da koristi jednokratnu novčanu pomoć“ – kažu u Ministarstvu.

Iz Ministarstva finansija ne odgovaraju konkretno kakve su mogućnosti za dobijanje pomoći Srbima koji žive u inostranstvu, već insistiraju da je za dobijanje pomoći neophodna lična karta, aktivno prebivalište u Srbiji i prijava za pomoć.

Odricanje od pomoći je moguće jednostavnim neprijavljivanjem, a oni koji žele da novac daju u humanitarne svrhe mogu to da učine kada im sredstva budu uplaćena. Ukoliko ih prime na namenski račun moraju da ih preuzmu, pa onda preusmere gde god žele, dok oni koji 100 evra prime na svoj račun mogu njima da raspolažu po želji.

Podsetimo, ova pomoć je deo paketa za oporavak privrede koji je Vlada Srbije usvojila u sklopu borbe sa pandemijom koronavirusa.

Detaljne informacije pronađite – ovde.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.