Crveni krst: Spremni paketi pomoći, raspodela od 18. maja (RASPORED)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. maj 2020. Bujanovački Crveni krst od ponedeljka (18. maj) počinje raspodelu humanitarnih paketa hrane, higijenskih sredstava i brašna za stanovnike opštine Bujanovac koji žive u takozvanim substandardnim naseljima „Jaćima Đošića“, „Morava 76“, u Novom naselju, Moravskoj i Gnjilanskom putu.

-Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku je obezbedilo pakete koji sadrže 10 kilograma namirnica, 6 kilograma sredstava za higijenu i 10 kilograma brašna za 1200 socijalno ugroženih uglavnom romskih porodica – rekao je Bujanovačkim Bratislav Lazarević, sekretar Crvenog krsta.

Po njegovim rečima, pomoć će dobiti domaćinstva sa spiskova koje su sačinili predstavnici romskih zajednica iz pomenutih naselja, vodeći računa da paketi završe kod zaista najugroženijih porodica.

-Kao što sam ranije najavio, zatražili smo od nadležnih iz lokalne samouprave spiskove građana koji su već dobili pomoć, što iz Opštine, što iz donacija, kako se ne bi desilo da neko dobije pomoć više puta, a neko nijednom – kaže Lazarević.

Pomoć će se deliti u Crvenom krstu, a Bujanovačke objavljuju raspored po terminima kada će stanovnici određenih naselja moći da preuzmu pakete.

Kreće se sa Novim naseljem od 18. maja, a zatim slede „Jaćima Đošića“, „Morava 76“, Moravska i Gnjilanski put.

Iz Crvenog krsta naglašavaju da se raspored mora strogo poštovati, kao i propisane mere za sprečavanje širenja covid-19, odnosno da je obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica i održavanje distance.

Obavezna je važeća lična karta, a ukoliko nisu bili u mogućnosti da paket preuzmu u propisanom terminu to će im biti omogućeno  7 dana od poslednjeg dana podele.

Lazarević je najavio pomoć i za  staračka domaćinstva i socijalno ugrožene višečlane porodice po mesnim zajednicama.

-Ubzo nakon ove distribucije podelićemo još 400 paketa iz UNHCR-a za najugroženije po mesnim zajednicama, a uskoro će i pomoć za 80 porodica sa većim brojem dece, koju je obezbedio UNICEF – istakao je Lazarević.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *