fbpx

PARTITË SHQIPTARE ARRITËN MARRËVESHJE PËRFUNDIMTARE PËR ZGJEDHJET REPUBLIKANE

Bujanoc, Preshevë, 19 maj 2020 (Arkivi i Fotos) – Partitë shqiptare shqiptare nga jugu i Serbisë arritën një marrëveshje përfundimtare të martën pasdite, pas një seri takimesh që zgjatën disa ditë në Preshevë, ku mori pjesë edhe ambasadori shqiptar në Beograd Ilir Boëka, lidhur me pjesëmarrjen e përbashkët në zgjedhjet republikane të 21 qershorit, mëson Bujanovačke. 

Kështu, përfaqësuesit e partive që tubojnë shqiptarë arritën t’i kapërcejnë mospajtimet dhe përçarjet e ndërsjella, kështu që ata do të dalin me një listë të përbashkët të emërtuar „Alternativa Demokratike Shqiptare – Lugina e Bashkuar“, të udhëhequr nga Shaip Kamberi, krxetar i Partisë për Veprim Demokratik (PVD). 

– Nuk ka pasur kurrfarë mosmarrëveshjesh, kemi folur për detaje teknike, si p.sh. se parti që do të kandidojë gra për listen e përbashkët, dhe strategjitë për mbledhjen e nënshkrimeve, punë që do të filloj në javën e ardhshme pas festës së Bajramit, thotë bashkëbiseduesi i Bujanovaçkes. 

I dyti në listë do të jetë kandidati i Alternativës për ndryshim të Shqiprim Arifit, i treti do të jetë nga Partia demokratike e Nagip Arifit dhe i katërta do të jetë kandidati i Lëvizjes për progres demokratik të Shqiprim Musliut dhe i pesti do të jetë përfaqësuesi nga Presheva. 

Për paraqitjen e kësaj Liste zgjedhore do të jenë të nevojshme 10,000 nënshkrime, ndërkohë që shqiptarët presin të paktën dy vende në parlamentin serb. 

Një nga faktorët që mund të ndikojnë në përmbushjen e këtij qëllimi është se zgjedhjet lokale të mbahen në të njëjtën ditë, por edhe fakti që nuk do të ketë asnjë parti shqiptare që do të bëjë thirrje për bojkotimin e zgjedhjeve republikane.

 Udhëheqësit shqiptarë në janarine  këtij viti arritën një marrëveshje për veprim të përbashkët në Tiranë, nën kujdesin e Gent Cakaj, ministrit të jashtëm të Shqipërisë. 

Në parlamentin aktual, shqiptarët përfaqësohen nga Fatmir Hasani i PVD-ës. 

Sipas ndryshimeve ligjore nga viti 2004, partitë e pakicave duhet të kalojnë vetëm „pragun natyror zgjedhor“, sipas të cilit një mandat parlamentar është i barabartë me numrin e qytetarëve që kanë votuar në zgjedhje, të ndarë me numrin e përgjithshëm të mandateve në parlament (250).
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.