IN MEMORIAM: Dr Vera Cenić (1930-2020)

Bujanovac, Vranje, 26. maj 2020. (Foto lična arhiva, VranjeNews)-U Vranju je u ponedeljak 25. maja u večernjim satima u 90. godini života preminula prof. dr Vera Cenić, penzionisana profesorka književnosti, prva žena doktor nauka iz Vranja, prenosi VranjeNews.

Cenićeva je rođena 26. novembra 1930.godine u Vranju, kao najstarija od četiri ćerke vranjske porodice Petković.

Magistrirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost.

Kao profesor jezika i književnosti radila je trideset godina u osnovnoj i srednjoj školi, a poseban pečat ostavila na Pedagoškoj akademiji, današnjem Pedagoškom fakultetu u Vranju.

Generacije učenika i studenata Pedagoške akademije sa pijetetom pamte njene časove i danas nose u živom sećanju slikovito tumačenje književnih dela, trudeći se da u svom poslu primenjuju sličan metod.

Decenijama se bavila naučnim i književnim radom.

Eseje, oglede i studije, ponajviše o najpoznatijem Vranjancu, piscu Borisavu Stankoviću objavljivala je u mnogobrojnim listovima i časopisima.

Može se reći da je svojim angažmanom i delom kreirala osoben kulturni milje u Vranju, cenjen na širom prostoru srpskog nacionalnog bića.

Prof dr Vera Cenić bila je i prvi kustos – pedagog Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju.

Napisala je „Vodić kroz muzej kuću Borisava Stankovića“.

Urbana je legenda da je sačuvala piščevu rodnu kuću u Vranju od sigurnog, planiranog rušenja 1964. godine.

Književnica Slavica Goronja uvrstila ju je među deset najznačajnijih žena koje su ostavile pečat u srpskoj nacionalnoj baštini i predstavila u knjizi „Žene govore“.

Godine 2013. dr Vera Cenić dobila je Specijalno javno priznanje grada Vranja „31. januar“, za životno delo u nauci i književnom radu, 2017. Specijalnu poveljuPedagoškog fakulteta i mnoge druge nagrade.

Objavila je književnu studiju „Ogledi o Borisavu Stankoviću“ (1988), knjige „Kanjec filjma“ (1994), autobiografski roman o golootočkom iskustvu (pogledaj odlomak), „Retorika“ (sa Sunčicom Denić) 1995, mnogobrojne eseje, oglede i tekstove o književnosti i Bori Stankoviću.

Posle 2013. godine, sa suprugom prim. dr Gradimirom Cenićem, čuvenim vranjskim hirurgom, doživela je poznu i zakasnelu sudsku rehabilitaciju po vlastitom zahtevu, a zbog neopravdanog suđenja i vremena provedenog na Golom otoku u vreme Rezolucije Informbiroa, u periodu 1950/51.

Gradimir Cenić preminuo je u julu 2017. godine u 89. godini života.

Vera Cenić biće sahranjena u utorak 26. maja u 14 časova na Šapranačkom groblju.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *