Cakaj bez odgovora na pitanje o jugu Srbije u dijalogu Beograda i Prištine

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, Preševo, 10. jun 2020. Ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Gent Cakaj, prilikom posete Preševu u utorak, nije se izjasnio o „pitanju Preševske doline u dijalogu Kosova i Srbije“.

Na pitanje novinara Klan Kosova „gde bi trebalo da žive Albanci Preševske doline – na Kosovu ili u Srbiji” Cakaj je odgovorio da oni o tome treba da razgovaraju sa kosovskim institucijama.

-Ne mogu da govorim o ovome, jer bi bilo bezobzirno s moje strane da iznosim sud o tome. Na meni je da doprinesem jačanju institucionalnog položaja Kosova i promovišem ga najbolji mogući način u međunarodnoj areni, ali nikako da zauzimam stav po pitanju koje je već stvorilo delovanja u pravcu podela Kosova i Albanije – rekao je Cakaj za prištinsku televiziju.

Po njegovim rečima, Albanija ne može da pomogne u postizanju  konačnog sporazuma između Beograda I Prištine.

Za vreme njegovog mandata, kako je rekao, “pitanje Albanaca u Preševskoj dolini ima prioritet”, a jedno od najvećih postignuća je stvaranje koalicije albanskih stranaka za zajednički nastup na izborima u Srbiji.

-Potrebe Albanaca u Preševu su velike. Oni su marginalizovana i zapostavljena grupa. Albanska vlada će ujediniti Albance u Dolini. Ovde smo da pružimo ruku pomoći Preševskoj dolini i da im pokažemo da smo uz njih – rekao je Cakaj.

On će i u sredu boraviti u Preševu, a za četvrtak je planirana poseta Bujanovcu i sastanci sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem i prvim čovekom Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmijem Mustafom.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *