fbpx

Kamberi: Zajedničkom listom želimo da se nametnemo Beogradu kao partner u rešavanju problema

Bujanovac, Priština, 16. jun 2020. (Foto printskrin) – Zajedničkom listom za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna želimo da povećamo reprezentativnu snagu Albanaca, da se nametnemo što je više moguće vlastima u Beogradu kao partneru u rešavanju naših problema i da dokažemo da u Preševskoj dolini ima mnogo više Albanaca, rekao je Šaip Kamberi, nosilac liste Demokratska alternativa Albanaca- Ujedinjena Dolina.

Kamberi je na prištinskoj RTK rekao da su dva poslanička mandata izvesna, ali da je moguće osvojiti još jedan ukoliko se animiraju birači.

On je podsetio da su Albanci započeli politički proces sa Beogradom 2001. godine, kada se završio oružani sukob, kada je Beograd usvojio niz mera za poboljšanje položaja Albanaca, ali da je dijalog ostao nedovršen.

„Albanci u Dolini žele prava poput Srba na Kosovu.  Apsurdno je da Beograd zahteva maksimalna prava za svoju manjinu na Kosovu, a Albancima u Preševskoj dolini negira osnovna prava. Mi tražimo reciprocitet sa Srbima na Kosovu, što je naše legitimno pravo.“, rekao je Kamberi.

„Videli smo da ne postoji puni konsenzus o razmeni teritorija, a Prištini se ta tema ne sviđa. Međutim, naše legitimno pravo je da tražimo od Prištine da u pregovorima sa Beogradom poveća pravo Albanaca u Preševskoj dolini“.

Ovu vest na albanskom čitajte OVDE.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.