fbpx

Američki Senat: Dijalog se završava međusobnim prinanjem, Rusija pogoršava odgose Srbije i Kosova

Bujanovac, Priština, 2. juli 2020. (Foto američki Senat: FB/Kosovoonline) – Komitet za oružane službe Senata SAD objavio je na zvaničnoj veb stranici dosije o fiskalnoj 2021. godini, dokument u kome, između ostalog, piše da bi SAD trebalo da nastave da podržavaju Srbiju i Kosovo u istorijskom sporazumu koji će kao glavni element imati međusobno priznanje, prenosi Gazeta Ekspres.

Komitet smatra da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da nastave da podržavaju diplomatske napore Srbije i Kosova da postignu istorijski dogovor o normalizaciji odnosa uz obostrano priznanje kao centralni element. Takav sporazum… povećaće bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, piše u dokumentu, a prenosi Kosovoonline.

U izveštaju se takođe govori i o ruskom uticaju u regionu Zapadnog Balkana.

Prema dosijeu, Rusija je uložila napore na pogoršanju odnosa između Srbije i Kosova, podrivajući stabilnost Bosne i Hercegovine podržavajući ekstremističke grupe.

U izveštaju se kaže da bi SAD trebalo da nastave da podržavaju postepenu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u multietničku vojsku koja interaktivno deluje sa članicama NATO kroz transparentan proces koji poštuje prava svih građana Kosova i promoviše regionalnu sigurnost i stabilnost.

Takođe poziva američke trupe da i dalje budu deo Kfora zato što Komitet za oružane službe smatra da je to od presudnog značaja za uspeh i kredibilitet misije Kfora na Kosovu.

Takođe se ocenjuje da je uloga Kfora u regionalnoj stabilnosti ključna za uspeh napora Kosova i Srbije na normalizaciji odnosa.

Komitet smatra da Kfor nastavlja da igra nezamenljivu ulogu u bezbednosti i stabilnosti regiona, što je od suštinskog značaja za uspeh napora Srbije i Kosova  na normalizaciji odnosa. Učešće oružanih snaga SAD u Kforu od suštinskog je značaja za uspeh i kredibilitet misije Kfora“, kaže se u izveštaju.

Takođe se kaže da bi SAD trebalo da podrže težnje Kosova za punopravnim članstvom u NATO.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.