Dr Jovanović: Broj potvrđenih slučajeva korone nepromenjen, ali sumnjivih sve više

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. jul 2020. Broj zvanično potvrđenih slučajeva covid-19 u opštini Bujanovac od početka epidemije miruje na 28, ali se očekuju  rezultati za još četiri osobe, rekla je Bujanovačkim direktorka Doma zdravlja dr Lela Jovanović, naglašavajući da je činjenica da je sve više pacijenata u covid ambulanti i da situacija jeste ozbiljna.

Za druge pacijente, koji su uzorkovani u Vranju, kaže ona, Dom zdravlja nema nikakvu zvaničnu potvrdu da su pozitivni na korona virus.

-Imamo ozbiljnu situaciju kao i u ostatku zemlje. Broj pacijenata u covid ambulanti, gde se usmeravaju svi sa povišenom temperaturom, raste i zahtevam od  građana da se strogo pridržavaju propisanih mera – kaže dr Jovanović.

Po njenim rečima, situacija u opštini je daleko od bezazlene.

Ona je pojasnila i koji pacijenti imaju prioritet za testiranje.

Po preporuci Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” i Kriznog štaba uzorkuju se isključivo slučajevi sa simptomatologijom covid-19, a to su povišena temperatura i pneumonija. Jednostavno ne možemo svakog da testiramo – ističe ona.

Dr Jovanović tvrdi da bujanovački Dom zdravlja ima kapacitete da se nosi sa novonastalom situacijom, i u pogledu medicinskog osoblja, kao i zaštitne opreme.

-I pored povećanog broja pacijenata, mi svoj deo posla obavljamo maksimalno, dobro smo opremljeni i staramo se maksimalno o zdravlju svakog građanina– kaže ona.

Nošenje maske, održavanje fizičke distance i poštovanje mera je, kako kaže, od krucijalnog značaja, a za držanje situacije pod kontrolom je neophodno odgovorno ponašanje svakog pojedinca, sada više nego ikad.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *