Bolton: Srbija i Kosovo su tražili razmenu teritorija

Bujanovac, Priština, 6. jul 2020. Razmenu teritorija između Kosova i Srbije kao deo konačnog sporazuma podstakli su i promovisali lideri obe zemlje, kaže Džon Bolton, bivši savetnik za bezbednost američkog predsednika Trampa.

-Nije bila moja ideja o razmeni teritorija, lideri Kosova i Srbije su to tražili – rekao je Bolton u emisiji Fokus.

Inače, američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel optužio je upravo Boltona da je inicijator ideje o razmeni i da je forsirao svoju ispred Trampove politike.

Jedna od stvari o kojoj smo razgovarali bila je razmena teritorija, ali na Balkanu i u Evropi naišla je na protivljenje zbog straha da bi se razmena teritorija mogla proširiti i na druge države Evrope ili negde drugde. To se dogodilo u istoriji, nešto sa čim morate živeti, prihvatite to. Da su Kosovo i Srbija postigli sporazum, koji bi uključivao razmenu teritorija, zašto bi se deo EU protivio se tome? To ne bi bio slučaj i mi bismo to odbacili. Dakle, vrlo smo daleko od toga, postoje prepreke, mnogo puteva do postizanja dogovora. Džejms Beker je jednom rekao da samo uključene strane mogu postići trajni mir, i mi bi trebali da budemo srećni da im pomognemo – rekao je Bolton.

Ova opcija je dobila na zamahu početkom 2018. godine, kako kaže Bolton, a tada je kosovski predsednik Hašim Tači imao nekoliko sastanaka sa srpskim kolegom Vučićem, nakon čega je pokrenuta ideja o korekciji granica, prenosi prištinska KOHA.

Tači je na forumu u Alpahu 2018. godine sa liderima Zapadnog Balkana otvoreno govorio o promeni granica na Balkanu.

-Razgovarali smo sa predsednikom Vučićem pet godina i sada smo odlučili da istražimo svaku moguću opciju. Iz moje perspektive, to uključuje i korekciju granica, kako bi se uložili napori za postizanje sporazuma. Zemlje regiona i sve druge ne treba da se plaše mogućeg sporazuma između Kosova i Srbije, čak i ako taj sporazum podrazumeva korekciju granica – rekao je on u to vreme.

O tome je govorio i srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji je čak sugerisao Tačiju da ništa ne kaže, dok je on ponovio da se zalaže za korekciju granica.

Tači je tada insistirao na tome da oni nisu „problematični momci“, istovremeno je pozvavši međunarodnu zajednicu da ih ne ometa u finaliziranju sporazuma.

Dve godine kasnije, pokušalo se postizanje sporazuma uz posredovanje Sjedinjenih Država, međutim, do sastanka zakazanog za 27. jun u Beloj kući nije došlo, nakon što je tužilac Specijalnog suda objavio podizanje optužnice protiv Tačija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *