Bez petrovdanske litije zbog korone

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. jul 2020. – Zbog korona virusa, za Petrovdan, gradsku i hramovnu slavu Bujanovca, koja se obeležava u nedelju (12. jul), po prvi put neće biti litije gradskim ulicama, a liturgija će se služiti u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla.

Crkva u Bujanovcu, po rečima paroha  protojereja Mića Zelenovića,  poštovaće vanredne mere protiv covida-19 i prilagodiće obeležavanje gradske slave tako da se rizik od širenja korona virusa svede na najmanju moguću meru.

Litije samo oko crkve

Služba će biti u porti našeg hrama, a litije gradom, nažalost, neće biti zbog bezbednosti. Sve što se moglo organizovati napolju biće napolju, dakle liturgija od 9 sati, nakon toga litija oko hrama, rezanje slavskog kolača i potom malo posluženje, takođe u porti crkve. Vernici će moći da uđu u hram da se poklone i zapale sveću, sa minimalnim zadržavanjem – kaže Zelenović.

Obeležavanju Petrovdana u Bujanovcu godinama unazad prisustvuje stotine vernika iz grada i okoline, a litija gradskim ulicama je običaj na koji su Bujanovčani itekako ponosni.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *