Behluli: Neophodan ulazak SNS u lokalnu vlast

Sporazum albanskih stranaka

Bujanovac, 20. juli 2020.- Ulazak SNS u lokalnu vlast u Bujanovcu je neophodan, a u sporazumu albanskih stranaka o formiranju većine postoji mogućnost da se srpskoj strani ustupi deo vladajućeg kolača, kaže za Bujanovačke Nedžat Behluli, koji važi za odičnog poznavaoca lokalnih prilika.

-Poželjno bi bilo da Bujanovac, kao multietnička opština ima i multietničku vlast, i nadam se da će tako i biti. Još nije zakazana konstitutivna Skupština, jedino što se do sada zna je da je Demokratska partija Nagipa Arifija kao pobednik izbora osigurala većinu sa albanskim strankama, ali po njihovom sporazumu, u koji sam imao uvid, ostavljena je mogućnost da SNS može da im se pridruži po onom ključu koji funkcioniše u Bujanovcu od 2002. godine da podela vlasti bude 60 % za Albance i 40 % za Srbe, tradicionalno u poslednjih 18 godina tako je to i funkcionisalo, otkriva Behluli.

-Lično mislim da će i SNS biti deo vlasti u Bujanovcu, što bi vrlo značilo našoj opštini kada znamo da će oni biti nosioci republičke vlasti, bez čije pomoći naša opština može imati ozbiljnih problema jer, kao što znamo, siromašni budžet naše opštine se dopunjuje sredstvima iz republičkog budžeta.

– Takođe, veoma je važno da SNS bude deo vlasti kako bi eventualno i troje narodnih poslanika albanske koalicije participiralo u  republičkoj Vladi.

Osim toga, lokalni ekonomski razvoj i dolazak nekog stranog investitora direkto zavise od podrške i lobiranje od nadležnih ministarstva.

– Inače, Opština Bujanovac i suviše je mala i nebitna da utiče na postizanje eventualnog konačnog, politički trajnog dogovora Beograda i Prištine, jer i u dosadašnjim pregovorima Albanci iz Preševske doline nisu bili pozvani na pregovore koje Srbija i Kosovo vode već nekoliko godina, objašnjava naš sagovornik.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *