Kamberi: Beograd neka pokaže dobru volju, mi smo spremni za dijalog

Bujanoc, 23. korrik 2020. –Da li je Srbija država samo za Srbe? Pošto Srbi nisu u lokalnoj vlasti u Bujanovcu, da li to znači da država ne treba da vodi računa o svim svojim građanima, upitao je Šaip Kamberi, odlazeći predsednik opštine na konstitutivnoj sednici SO Bujanovac.

On je prokomentarisao činjenicu da su u sredu 4 albanske stranke same formirale vlast u Bujanovcu:

Lokalna vlast u Bujanovcu je multietnička već 18 godina, ali to nije uticalo na republičku vladu da integriše Albance u institucije iz kojih su gotovo potpuno odsutni, niti da ozbiljno uloži kako bi popravila tešku društveno-ekonomsku situaciju, rekao je Kamberi.

On je podsetio da njegova Partija za demokratsko delovanje (PDD) godinama od Vlade Srbije traži obnovu dijaloga i sprovođenje sporazuma „koji je potpisao zvanični Beograd“ za integraciju Albanaca i unapređenje njihovih kolektivnih prava, koji su diskriminisani i zbog društveno-ekonomski marginalizovanog regiona.

Vlada u Beogradu je blokirala dijalog i ne želi integraciju manjina, jednaka prava za sve građane i razvoj marginalizovanih regiona. Primarna adresa odgovornosti je u Beogradu, a ne u Bujanovcu. Beograd mora prestati da blokira i odbija dijalog o integraciji Albanaca i društveno-ekonomskom razvoju regiona. Otvoreni smo i spremni za dijalog, poručio je Kamberi.

On je pozvao vladajuću stranku u Srbiji da se „dokaže u Medveđi i Preševu.

One koji trube o problemima monoetničkog upravljanja što, kako kažu, mogu negativno uticati na investicije republičke vlade, podsećamo da bi bilo dobro analizirati koliko su multietničke institucije u nadležnosti republičke vlade ili koliko je multietnička vlast u Medveđi danas, rekao je Kamberi i pitao šta je dobilo Preševo od toga što su i Srbi uključeni u vlast. 

Kamberi je čestitao formiranje organa upravljanja u Bujanovcu i rekao da će njegova stranka raditi u službi svih građana.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *