NUNS osudio verbalni napad vranjskog SNS na kolegu Sašu Stojkovića i njegovu porodicu

Bujanovac, Vranje, 24. juli 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo verbalni obračun ogranka Sprske napredne stranke u Vranju sa kolegom Sašom Stojkovićem, urednikom lokalnog portala Infovranjske.

– Vranjski SNS je danas na svom Fejsbuk profilu objavio odgovor na autorski tekst Stojkovića, objavljen dan ranije na portalu Infovranjske. U odgovoru funkcioneri lokalnog SNS-a verbalno se obračunavaju sa našim kolegom na krajnje uvredljiv način, nazivajući kolegu ljudskom gnjidom, lenjivcem, svinjogojstvom… I to im je bilo malo ne bi li ponizili i oblatili novinara, već su otišli korak dalje, pominjući u tekstu i članove porodice, a insiniurajući da je albanski plaćenik praktično su ga označili kao legitimnu metu – stoji u saopštenju NUNS-a

Prema saopštenju, „posebno zabrinjava činjenica da se u odgovoru SNS-a pripadnici albanske nacionalne manjine u Srbiji oslovljavaju pogrdnim nazivom za šta je propisana zatvorska kazna u Krivičnom zakoniku za Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“.

– NUNS upozorava da je ovakav govor neprihvatljiv i konstatuje da je huškanje na novinare postala omiljena disciplina nosilaca javnih funkcija. Sve to doprinosi neprijateljskom okruženju u kojem novinari rade, a o tome govore i podaci našeg Udruženja o napadima i pritiscima na novinare koji pokazuju da je od početka 2020. godine više od 130 napada i pritisaka učinjeno na štetu novinara- kaže se u saopštenju NUNS-a.

NUNS će kolegi Saši Stojkoviću pružiti su neophodnu podršku kako bi ovaj slučaj dobio i svoj pravni epilog, a u međuvremenu očekujemo da autori odgovora upute izvinjenje kolegi Stojkoviću i pripadnicima albanske nacionalne manjine u Srbiji, kaže se u saopštenju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *