Korona određuje nova pravila ponašanja i za goste lokala

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. jul 2020. Osim ograničenja radnog vremena ugostitelje očekuje niz mera koje će od srede (29. jul) morati da sprovode po nalogu Štaba za vanredne situacije.

Ugostiteljskim objektima  od danas  je u potpunosti zabranjen rad od 21 do 6 sati.

Vlasnici  imaju obavezu i da na vidnom mestu istaknu broj lica koji može boraviti u objektu.

Za stolom ne sme biti više od dve osobe, osim ako se radi o članovima porodice, uz obavezno rastojanje od 2 metra između stolova.

Zabrana organizovanja proslava u ugostiteljskim objektima ostaje na snazi, kao i sportskih događaja i drugih manifestacija.

-Za vreme boravka na javnim mestima i u zatvorenom prostoru građani su dužni da nose zaštitne maske i održavaju rastojanje od  jedan i po metar između dva lica koje ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 kvadrata može biti prisutno jedno lice – glasi jedna od mera.

Nošenje maske je obavezno i na otvorenom kada nije moguće držati distancu od najmanje jedan i po metar, kao i u javnom prevozu.

Građanima se preporučuje da se za vreme praznika ne okupljaju već proslavljaju u krugu porodice.

Za nenonešenje maske u propisanim okolnostima predviđena je kazna od 5.000 dinara.

-Kontrolu sprovođenja ovih mera vršiće Komunalna inspekcija Opštinske uprave, uz asistenciju pripadnike Sanitarne inspekcije, Inspekcije rada, Turističke inspekcije i policije – navodi se u Zaključku Štaba.

Pooštravanje mera i insistiranje na rigoroznoj kontroli usledilo je nakon izveštaja Doma zdravlja u kojem se epidemiološka situacija u opštini Bujanovac ocenjuje kao kritična, uz konstataciju da se ranije donete zaštitne mere protiv korona virusa nedovoljno poštuju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *