fbpx

AMSS upozorava: Mafija hara autoputevima u Srbiji

Bujanovac, Beograd, 5. avgust 2020. (Foto Bujanovačke ilsutracija) – Takozvana „drumska mafija“ na autoputu kroz Srbiju namerno podmeće predmete kako bi izazvali havariju na vozilu, da bi se posle toga ti isti ljudi pojavili kao „spasioci“ u vidu šlep službi i mehaničara – upozorava generalni sekretar AMSS Milan Nikolić.

On je za televiziju Prva objasnio da se predmeti postavljaju tako da bi neko naleteo, a zatim se ti što su predmet postavili pojavljuju „kao neko ko rešava problem“.

Takva lažna pomoć na putu zatim vozilo i vozača odvozi u servis kako bi naplatili stvarne ili fiktivne troškove kvara koji mogu da iznose i do 500 evra, precizirao je.

Prema njegovim rečima, mafija koristi različite metode, razrađene godinama.

To su posipanje ulja, bušenje hladnjaka na benzinskim stanicama i u zaustavnim trakama. Koriste se i metalnim predmetima koji bi izbušili pneumatike, bave se i podizanjem tzv. češljeva sa nadvožnjaka, rekao je Nikolić.

Objašnjava da vozači koji se kreću auto-putem od 120 kilometara na sat ne mogu da reaguju ni preko dana, a kamoli noću kada naiđu na takve prepreke na putu, kao i da vozačima to ne izgleda kao prevara i da su najčešće zadovoljni što su preživeli i on i saputnici.

-On tu iznenadnu pomoć doživi kao sreću u nesreći, pomoć prihvati ne sluteći da se radi o isplaniranom krivičnom delu. Odovoze ga u servis gde mu prijavljuju razne kvarove po enormnim cenama, kazao je Nikolić i dodao da vozači shvate da je prevara tek kada čuju za cenu otklanjanja kvara.

Kako kaže, prevaranti tada zauzmu drugi stav i traže od 300 do 500 evra jer su obavili šlepanje i dijagnostiku.

Naveo je da je reč o uigranoj prevari koja se događa godinama, ali i u zemljama regiona i preporučio vozačima da se, ukoliko se nađu u takvoj situaciji, obrate policiji ili AMSS.

-Ne samo oni koji su u zamci, nego i oni koji primete da se nešto čudno dešava na auto-putu neka pozovu AMSS“, napomenuo je Nikolić i dodao da su žrtve više stranci nego građani Srbije, budući da se oni lakse snađu u takvim situacijama.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.