Rođendan vranjske Gimnazije, jedne od najstarijih u Srbiji

Bujanovac, Vranje, 8. avgust 2020. (Foto JV)-Jedna od prvih gimnazija u Srbiji koja sada nosi ime jednog od najznačajnijih pisaca srpskog realizma, Vranjanca Bore Stankovića, osnovana je na današnji dan, pre 139 godina u Vranju, tri godine nakon oslobođenja grada od Turaka, pišu Južne vesti.

Do pre 30 godina, kada je po drugi put otvorena kao Gimnazija “Bora Stanković”, bila je “Nemanjina gimnazija”, kako se prvobitno zvala ili “Vranjska gimnazija” kako su je zvali prvi đaci.

Bila je smeštena u zgradi Haremluka i imala samo dva razreda, pretvarana u policijski kazamat, zatvarana u oba svetska rata, delila se na mušku i žensku, da bi postala Gimnazija “Bora Stanković” koju danas pohađa oko 780 učenika.

Osim Bore Stankovića, u njenim klupama su sedeli Đorđe Tasić, Jovan Hadživasiljević, Kosta Todorović, Miodrag Ibrovac. Još je zanimljiviji spisak profesora “Nemanjine gimnazije”, kako se prvobitno zvala ili “Vranjske gimnazije” kako su je zvali đaci.

Na početku 20. veka profesori su uglavnom po kazni premeštani u Vranje, pa je Gimnazija imala jaku kadrovsku strukturu. Neki od njih su Jaša Prodanović, Radoje Domanović, Milivoje Simić, Ljuba Davidović, Ilija Vukićević, Svetislav Simić i drugi, a prvi direktor Gimnazije je bio Đorđe Nicić koji je u Vranje došao iz Negotina.

Povodom obeležavanja 140 godina od osnivanja škole, škola priprema “Enciklopediju znamenitih ličnosti vranjske gimnazije”, a ideja je da se prikupe podaci o slavnim, znamenitim i uspešnim profesorima i učenicima vranjske Gimnazije koji su učestvovali u njenom radu od 1881. do 2001. godine.

Kompletan tekst pročitajte na portalu Južne vesti:

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Jedna-od-prvih-Gimnazija-u-Srbiji-osnovana-na-danasnji-dan-1881-godine-u-Vranju.sr.html

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *