fbpx

Albansko more, i kako stići do njega

Bujanovac, 13. avgust 2020. (foto Albanija.rs) –  Zato što su nam zbog pandemije kovida-19 zatvorene granice Crne Gore i Grčke, u Hrvatskoj je obavezan 14-dnevni karantin, za Bugarsku  neophodan negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dok Albanija nema nikakvih kovid ograničenja za državljane Srbije, letovanje u ovoj zemlji se nameće kao posebno atraktivna opcija.

Albansko primorje trenutno se smatra pravom “evropskom egzotikom”, sa čistim i prostranim plažama, tirkiznim morem, netaknutom prirodom, ali i cenama koje su i do 50 odsto niže u odnosu na Grčku, Crnu Goru ili Hrvatsku, prenosi Nova.rs.

Koji je najbolji i najbrži put do Albanije?

Trenutno je usled pandemije koronavirusa i zatvaranja granica pojedinih zemalja regiona za državljane Srbije, do Albanije moguće doći isključivo preko Kosova. Postoji mogućnost tranzita kroz Severnu Makedoniju, ali je zbog maksimalnog trajanja tranzita u trajanju od tri sata i procedura koje je neophodno ispuniti, putovanje preko Kosova jednostavnije i kraće.

Koji sve dokumenti su potrebni za putovanje preko Kosova?

Na Kosovo građani sa državljanstvom Srbije trenutno mogu da uđu isključivo uz ličnu kartu. Pasoši na prelazima sa Kosovom nisu od značaja i gotovo je izvesno da će vas službenici kosovske policije vratiti sa prelaza jer Kosovo pasoše Srbije ne priznaje, što je uvedeno kao mera reciprociteta zbog nepriznavanja isprava Kosova od strane Srbije. Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od godinu dana. Što se tiče granice sa Albanijom, tu vam je neophodan pasoš. Takođe, ako idete kolima, za ulazak u Albaniju neophodan je zeleni karton, dok međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.

Da li je tamo bezbedno za Srbe?

Da, bezbedno je, piše portal Albanija.rs. Više hiljada naših građana samo ove godine letovalo je u Albaniji i vratilo se sa izuzetno pozitivnim utiscima. Nijedan incident nije zabeležen, a turisti se vraćaju s pozitivnim utiscima o prijatnim i pristojnim domaćinima.

Koje su cene smeštaja?

U hotelima je all inclusive oko 65 evra po osobi na dan, ali privatni smeštaj može da se nađe i za 15 evra po noćenju. Preko bookinga se mogu iznajmiti i čitavi stanovi po cenama od 200 do 400 evra za 10 noćenja. Turisti koji dele iskustva i informacije na Facebook stranici posvećenoj letovanju u Albaniji kažu da se jeftinije može naći smeštaj na licu mesta, a i da su domaćini otvoreni za cenkanje.

 

 

 

 
One thought on “Albansko more, i kako stići do njega

  1. Fatmir

    Albanci su od uvek bili gostoprimljivi ova je tradicija albanskog naroda,nikada ne treba proveniti nekog na rekla kazala.
    Meni je drago sto gotovo svaki dan citam dobre komentare za albanski narod iz albanije.posto i ja letujem tamo.sto se tice smestaja imam jedan savet da ne treba da se ide preko agencija nego da cim stignet ljudi cekaju ispred autobuske stanice koji nude smestaj.ja uvek dobija sobu sa bracnim krevetom i dva kreveta na spratu sa kupatilom i kujnom za 12 eura udaljemo od plaze 10 min.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.