Kod Preševa se pravi ograda za migrante

Bujanovac, Preševo, 19. avgust 2020. (foto RSE/NVO Legis) – Na granici sa Severnom Makedonijom kod Preševa Srbija je počela postavljanje žičane ograde, koja bi trebalo da onemogući eventualne masovne ilegalne prelaske granice.

Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE)  da je izgradnja žičane ograde deo dogovora sa Evropskom unijom (EU).

-Mislimo da je ograda u funkciji dodatnog osiguranja granica zemalja van EU od izbeglica, koje će eventualno ponovo masovno krenuti takozvanom Balkanskom rutom. Lično, imam ozbiljnih rezervi prema takvom tretmanu izbeglica – rekao je Arifi.

Vlasti u Srbiji, piše RSE,  nisu otvorene za pružanje detalja o žičanoj ogradi koju Srbija gradi na granici sa Severnom Makedonijom.

Međutim, u rešenju Republičke direkcije za imovinu, koje je objavljeno u junu na sajtu Ministarstva finansija, objavljen je spisak od nekoliko desetina ljudi i pravnih lica koji poseduju zemljište uz graničnu liniju sa Severnom Makedonijom, a čije je privremeno zauzeće Srbija naredila.

Kako se navodi u dokumentu, sve navedene parcele nalaze se u selu Miratovac u opštini Preševo, a Srbija ih zauzima „u cilju zaprečavanja državne granice u merama i granicama utvrđenim Elaboratom za zaprečavanje granice sa Republikom Severnom Makedonijom“.

U obrazloženju rešenja se, između ostalog, navodi da je odluka u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja koje se odnose na prevenciju širenja zarazne bolesti COVID-19, naročito radi sprečavanja eventualnog „masovnog neovlašćenog“ prelaska granice.

Granica između Srbije i Severne Makedonije duga je 147 kilometara, ali sudeći po reljefu terena, izvesno je da ograda neće biti postavljena celom njenom dužinom.

Srbija se nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti, kojom migranti i izbeglice pokušavaju da dođu do zemalja EU.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *