fbpx

Akcija davanja krvi u četvrtak, ali uz posebne uslove

Bujanovac, 26. avgust 2020.  (Foto arhiva) – Crveni krst Bujanovac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, u sredu 27. avgusta organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u holu Doma kulture u Bujanovcu, u periodu od 9 – 15 sati.

Međutim, zbog pandemije korona virusa, organizator je propisao ko ne može da daje krv.

  • ukoliko ste u poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije
  • ako imate prehladu, kašalj i kijanje,
  • ako imate povišenu telesnu temperaturu,
  • ukoliko ste bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom.

„Prikupljanje krvi  se odvija prema planiranom rasporedu jer su krv i komponente stalno potrebne pacijentima. U situaciji u kojoj se nalazimo vezano za Covid-19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, a mora se uzeti u obzir da se može očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv i smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi zbog uticaja javno zdravstvenih mera koje se preduzimaju. Svi koji su zdravi i mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom“, poručuju iz CK Bujanovac.

Oni pozivaju sve zdrave građane, uzrasta od 18 do 65 godina, da daju krv je su svi uslovi za dobrovoljno davanje krvi prilagođeni smernicama i instrukcijama o sprečavanju širenja infekcije corona virusom ( Covid-19)
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.