Dan oslobođenja Bujanovca: I dalje se borimo protiv fašizma

Piše: N. Stevanović

Spomenik u parku

Bujanovac, 7. septembar 2020. „Fašizam je poražen u Drugom svetskom ratu, ali još uvek postoji i treba se boriti i stalno se sećati naših žrtava“, poručeno je na obeležavanju 76-godišnjice oslobađanja Bujanovca.

Dan oslobođenja Bujanovca  u Drugom svetskom ratu, 7.septembar, obeležen je u ponedeljak, u organizaciji Opštinskog odbora SUBNOR-a, odavanjem pošte palim borcima za slobodu i žrtvama fašističkog okupatora, i polaganjem venaca ispredspomen bista skojevcima Aleksandru Stankoviću, Josifu Janjiću i Stojanu Vasiljeviću, u gradskom parku.

Božidar Nedeljković, predsednik bujanovačkog SUBNOR-a, podsetio je da je tokom okupacije stradalo preko 600 Bujanovčana, više od hiljadu je internirano u radne logore, a svakodnevno su se dešavale pljačke, uz paljevine više stotina kuća na području Bujanovca i okolnih sela.

Spomen ploča na Domu kulture

Naše žrtve mora da nam budu stalno na pameti, da nas opominju, da moramo uvek težiti slobodi, ravnopravnosti jednakosti. To se ne sme zaboravitirekao je Miroljub Stojčić, predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije.

   Pored predstavnika boračke organizacije, obeležavanju Dana oslobođenja Bujanovca prisustvovali su i potomci boraca NOR-a, predstavnici lokalne samouprave, Koordinacionog tela za jug Srbije, organa bezbednosti i javnih ustanova.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *