Rebalans opštinskog budžeta: Na raspolaganju 40 miliona dinara manje, ove godine bez subvencija poljoprivredi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. septembar 2020. – Opštinsko veće usvojilo je nacrt rebalansa budžeta, kojim se sredstva u opštinskoj kasi sa 1,06 milijardi uvećavaju na 1, 25 milijardi dinara, ali će zapravo lokalna samouprava raspolagati sa oko 40 miliona dinara manje.

Na papiru budžet jeste uvećan, tako što je isplanirano 235 miliona dinara iz republičkog budžeta za renoviranje Osnovne škole „Branko Radičević“ u Bujanovcu, ali su u realnosti sopstveni prihodi umanjeni za 21,2 miliona dinara i za još oko 16 miliona iz Koordinacionog tela.

-Najveći pad prihoda je na ime poreza za zarade, što je posledica kovida-19, a i iz Koordinacionog tela su nas obavestili da zbog rebalansa republičkog budžeta, takođe zbog korone, ne možemo da računamo na prvobitno određenih 110 miliona dinara za kapitalne projekte – rekao je predsednik Nagip Arifi na sednici Opštinskog veća u sredu.

Govoreći o rashodima, načelnik finansija Boban Pavlović istakao je da je među najvećim stavkama stručna praksa, iako prepolovljena sa planiranih 40 na 19 miliona dinara.

Kako je rečeno, novcem skinutim sa ove pozicije “uglavnom će biti plaćani dugovi po projektima za tri prethodne godine”.

Subvencija u poljoprivredi ove godine neće biti jer, kako je rečeno, Opština prvo mora da isplati subvencije za 2019. godinu u iznosu od 19 miliona dinara.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *