Sudski poziv za Mustafu zbog isticanja albanske zastave

Bujanovac, 12. septembar 2020.- Predsednik Albanskog nacionalnog saveta (NSA) Ragmi Mustafa dobio je poziv za saslušanje Prekršajnog suda u Bujanovcu, zato što je 28. novembra prošle godine, povodom Dana zastave, nacionalnog praznika Albanije, istakao zastavu te zemlje u sedištu Saveta.

U objavi na Fejsbuku, Mustafa je rekao da je tužba politički motivisana, a stigla je nakon što se ministar odbrane Aleksandar Vulin nije pojavio pred Vrhovnim kasacionim sudom po njegovoj tužbi.

„Koliko god verovali u nepristrasnost i nezavisnost pravosudnog i tužilačkog sistema, i dalje izgleda čudno kako se ova dva slučaja podudaraju, bar u kalendarskom smislu“, napisao je on.

Mustafa je rekao da mu zakonom, koji je navodno prekršio , preti kazna od 50.000 do 500.000 dinara.

Podsetio je da Ustav Srbije dozvoljava nacionalnim manjinama da koriste simbole na javnim mestima.

 Umesto što ugnjetava Albance u ime vladavine zakona, Srbija treba da poštuje svoj Ustav i započne svoju demokratizaciju otklonom od diskriminatorske politike prema manjinama. Oslobodite se represivne politike izmenama Zakona o upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kako bi ga uskladili sa Ustavom i demokratskim standardima. Upotreba nacionalnih simbola Albanaca u Srbiji njihovo je ljudsko, nacionalno i egzistencijalno pravo. Kao što i druge manjine u regionu legalno koriste svoje nacionalne simbole, i Albanci u Srbiji upotrebiće svoje nacionalne simbole. Ni jedan režim nas neće lišiti ovog prava. Čak ni Miloševićev režim nije mogao, a neće moći ni ovaj“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, država ne može da bira zastavu svojih albanskih građana.

”Biraju je sami Albanci! Ovaj zakon je zastava ugnjetavanja! Ova zastava je zakon jednakosti! Zbog toga će se promeniti zakon, a ne zastava! “završio je Mustafa.

Saslušanje je zakazano za 6. oktobar.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *