fbpx

Kon: Do juna bilo tri puta više umrlih od zvaničnog broja

Bujanovac, 30. septembar 2020. Epidemiolog Predrag Kon je izjavio za NewsMax Adria, da je prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je pismeno prijavljeno.

Kon je rekao i da je postojao i problem u informacionom sistemu, prenosi N1.

-Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni, rekao je Kon.

 Nedeljnik NIN je objavio da je u julu, kada se Srbija suočavala sa novim udarom koronavirusa, urađeno bar sto hiljada testova manje nego što su to pokazali zvanični podaci, a broj obolelih je umanjen.

– Mora da se shvati , postoji nešto što se primenjuje u toku samog događaja. Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom trenutku, u jednom periodu, nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto – dakle negde od sredine juna on nije bio precizan. Ispitivanjem svega onoga što se dešavalo, jasno se videlo da postoji razlika između onoga što mi na nivou Beograda utvrđujemo kao slučajeve i, posebno smrtne slučajeve. Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne prođe određen period. Tek za dva meseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u potvrdi o smrti. Sada će da stignu ti podaci za jun. Ja sam obradio podatke do juna meseca. Do juna meseca, najkraće da vam kažem, tri puta je bilo više smrtnih slučajeva, nego što je pismeno prijavljeno. To se dešava stalno –  istakao je Kon.

On je rekao da je problem kompjuterski program.

– Mi nikada nismo radili po tom sistemu, do sada nikada nije postojao ovakav sistem nadzora, mi imamo nešto drugo što redovno funkcioniše, ali sada je nemoguće da to funkcioniše jer sada toga ima masovno i morate da se adaptirate – naveo je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju razvio se informatički sistem bez koga epidemiolozi nisu mogli da rade, naglašavajući da u početku nisu postojale kovid-ambulante i da oni nisu mogli da rade na prikupljanju podataka – posebno jer ti podaci nisu stizali, „te prijave zaraznih bolesti – uopšte nisu stizale“.

Kon navodi da je u svom istraživanju koristio mortalitetnu statistiku i DN2 obrasce, i podatke iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Potvrda o smrti ima tri dela – neposredni, osnovni i posredni uzrok smrti, naveo je, dodajući da one stižu posle dva meseca.

-Ono što se neposredno objavljuje ono što je u informatičkom sistemu – to je jedna stvar, a izvod podataka iz pisanog sistema, je druga – dodaje.

Kon kaže da njima podaci u Gradski zavod stižu nakon dva dana, a da podaci koji se sada viđaju na sajtu covid.rs jesu vrlo približni i da, što se Beograda tiče, „on se uklapa u ovo“.

-Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni. Ovo što se pojavljuje jedan slučaj ili ne – to ćemo videti kasnije – rekao je Kon.

Navodi da je u svom istraživanju – od marta do juna – našao 210 smrtnih ishoda kojima je upisano u potvrdi o smrti bilo napisano kao neposredni ili osnovni uzrok smrti kovid 19, a da je 118 takvih slučajeva zvanično prijavljeno.

-Pored toga našao sam 29 smrtnih slučajeva u tom istom periodu od virusne pneumonije i našao sam višak smrtnosti od neoznačene pneumonije – dakle, nebakterijske – 102 slučaja je bilo viška, ali ne možemo da kažemo su 102 bila od kovida, ali jedan znatan broj jeste –  naveo je on.

Epidemiolog kaže da kad se „ukupna smrtnost prati iz godine u godinu, pa se poredi prosek pre 2020. i u višku smrtnosti za čitav taj period postoji 345 ljudi“.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.