Mitrović: Priština osnovala Kancelariju da bi vršila pritisak na Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

Bujanovac, 30. septembar 2020. Cilj formiranja prištinske Kancelarije za pomoć stanovnicima juga Srbije  nije konkretna pomoć Albancima koji žive na ovom području, već  dodatni pritisak na albanske političke partije na jugu Srbije, s obzirom da su u Preševu i Bujanovcu Srbi izopšteni iz lokalne vlasti kaže šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović.

Narodni poslanik smatra da se na ovaj način vrši pritisak i na Srbiju s obzirom da su briselski dogovori oko konačnog sporazuma sa Prištinom u toku, pa Albanci ovu situaciju koriste u tom pravcu.

-Osnivanje Kancelarije pre svega vidim kao dodatni pritisak na Albance sa juga Srbije da ne popuštaju u nameri o svojoj albanskoj koaliciji za Bujanovac i Preševo, s obzirom da su prošle nedelje poslanici sa albanske izborne liste ponovo boravili u Tirani. Ponovo su bili na nekakvim dogovorima kod ministra inostranih poslova Republike Albanije –  kaže Mitrović za Sputnjik.

Vlasti u Prištini osnovale su „Kancelariju za pružanje pomoći stanovnicima Preševske doline“, odnosno opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, a kako je najavljeno, kancelarija će im pružati pomoć u oblastima obrazovanja, kulture i ekonomije.

Mitrović kaže da je naivan onaj ko veruje da će osnivanje ove kancelarije suštinski, odnosno konkretno pomoći Albancima na jugu Srbije, jer kada se pogleda koliko se novca u ovaj kraj ulaže iz budžeta Republike Srbije, jasno je da je reč o simboličnim ciframa koje treba da stignu sa Kosova.

-Uostalom, kosovska Vlada nema snage da finansijski pomogne samoj sebi, a kamoli Albancima sa juga. Ako uzmemo da Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu na godišnjem nivou finansira ove tri opštine sa preko dva i po miliona evra, a Albanci nisu zadovoljni time, ne razumem kako oni vide zadovoljenje svojih potreba tim novcem. Prošle godine kosovska vlada je za njih izdvojila 40 hiljada evra –  kaže poslanik.

Po njegovim rečima, sve što se desilo oko izbora u ovde dve opštine, izbacivanje Srba iz lokalne vlasti, a posebno sve češće konsultacije albanskih političara sa juga Srbije sa rukovodstvom Albanije ne sme da se zanemari. Posebno zbog, kako kaže, činjenice da se posle dužeg vremena stanje na jugu ne može nazvati mirnim.

-Osećaju se tenzije i sa jedne i sa druge strane, i kod Albanaca i kod Srba. Međutim, jedan deo albanskog naroda iskreno ne podržava ovo što njihovi političari rade. Sa druge strane, imamo uznemirenost kod srpskog naroda, da ne kažem, neku bojazan zbog svih ovih dešavanja. Oseća se u vazduhu da stanje baš i nije kako valja, ali ja se nadam da će kod albanskih političara prevladati razum – rekao je Mitrović.

Narodni poslanik je dodao da se nada da će u narednom periodu Albanci sa juga Srbije sesti za sto i konačno doneti razumnu odluku što se tiče daljeg zajedničkog učešća Srba, Albanaca i Roma u lokalnoj vlasti u Bujanovcu i Preševu.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *