Priština i Tirana u ofanzivi: Zajednički fond, pokretanje pitanja Albanaca u Srbiji na svim poljima

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. oktobar 2020. (foto FB) –  Vlada Albanije i vlasti u Prištini  osnovale su Radnu grupu za uspostavljanje „Zajedničkog fonda za Preševsku dolinu“.

Sporazum o zajedničkom fondu  su potpisali albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj i njegova koleginica iz Prištine Meliza Haradinaj Stubla na zajedničkoj sednici dve vlade, koja se održava petak u Tirani.

-Republika Kosovo i Republika Albanija dogovorile su se o  završetku svih tehničkih detalja za uspostavljanje međudržavnog fonda za finansijsku podršku Preševskoj dolini. Imajte na umu: ovim se ništa ne završava. Naša podrška Preševskoj dolini i pokretanje pitanja tamošnjih Albanaca nastaviće se i dalje na svim mogućim poljima – poručio je Cakaj po potpisivanju sporazuma.

Vlasti u Prištini  u ponedeljak su osnovale i Kancelariju za pomoć građanima opština Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Odluka o osnivanju „Kancelarije za pomoć građanima Preševske doline“, kako glasi zvaničan naziv,  obrazložena je  “posvećenošću Vlade za preduzimanje mera za olakšavanje života tamošnjih građana, na polju   obrazovanja, ekonomije, podršci raznim aktivnostima, lokalnim medijima i nevladinim organizacijama”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *