fbpx

Dr Tiodorović uoči sezone slava: Bez ljubljenja kolača i gostiju

Bujanovac, 6. oktobar 2020.- Češće pranje ruku dok se sprema hrana, slavlje u više „tura“ između kojih prostorija treba da se dezinfikuje, gosti na distanci i bez ljubljenja – preporuke su epidemiologa i člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića pred sezonu krsnih slava.

Bez ljubljenja kolača i da gosti ne sede preblizu – tako bi trebalo da budu obeležavane jesenje slave i o tome bi trebalo da razmišljaju domaćini kada planiraju okupljanje, kaže Tiodorović a prenose Južne vesti.

-To znači da će domaćin proceniti koliko će gostiju da primi, koliko tu gde će da organizuje slavu može da stane ljudi, a da između njih bude razmak metar i po – kaže Tiodorović.

Kako se virus ne bi širio domaćini treba da sprovode običaje oprezno.

-Kod sečenja kolača se ne treba ljubiti, niti sprovoditi tako nešto što je rizik i treba biti na rastojanju. Kolač se može nositi u crkvu i tamo se mora ulaziti sa maskom – savetuje epidemiolog.

Kako domaćini goste okupljaju oko trpeze, za hranu na njoj treba da bude zadužen pre svega neko ko je zdrav i ko je spreman da učestalije vodi higijenu, naglašava Tiodorović.

Virus je osetljiv na 58,6 stepeni, što znači da sve što se kuva i peče je sigurno. Onaj ko rukuje hranom mora da pere ruke učestalije, pogotovo ako je sirova hrana, kao što je predjelo. Taj ko radi sa hranom mora da bude vrlo savestan i da vodi računa o higijjeni i mora da bude zdrav – obrazlaže epidemiolog.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.