Sumnjivo otvaranje novog radnog mesta u opštini: Savetnik mora da bude hemičar

Piše: N. Stevanović

Rešenje

Bujanovac, 9. oktobar 2020. – Opštinska uprava u Bujanovcu otvara novo radno mesto – savetnik prosvetnih inspektora, ali činjenica da ga može dobiti samo hemičar ukazuje na mogućnost partijskog ili rođačkog zapošljavanja.

Zbog čega bi savetnik prosvetnih inspektora morao da bude master hemije i da li se ovim uslovom novo radno mesto „rezerviše“ za određenog kandidata, Bujanovačke su pitale načelnika Opštinske uprave Nasima Redžepija, koji kaže da je “uslov po zakonu”.

Po zakonu može bilo koja struka – kaže Redžepi, ali ne objašnjava zašto Opština traži baš hemičara za savetnika.

U prevodu, to u praksi može da znači da će među prijavljenim pravnicima, profesorima, ekonimistima… prednost imati hemičar, što izaziva sumnju da se ovo radno mesto otvara pre svega sa ciljem da se na opštinsku platu udomi neki zaslužni stranački kadar ili, što da ne, rođak.

Opštinsko veće je u četvrtak usvojilo izmene Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi, za koje je Redžepi na sednici rekao da su dobile saglasnost sindikata.

Međutim, u dokumentu kojim sindikat Opštinske uprave daje pozitivno mišljenje o predlogu načelnika, radno mesto savetnika prosvetnih inspektora se uopšte ne pominje.

Redžepi kaže da je taj predlog izneo naknadno na sednici i da zbog toga nije u dokumentu na koji je sindikat dao saglasnost, a u koji su Bujanovačke imale uvid.

Opština Bujanovac ima jednog prosvetnog inspektora iz albanske zajednice, dok je drugo mesto, rezervisano za srpskog kandidata, upražnjeno godinama iz sada već nepoznatih razloga.

Aktuelni prosvetni inspektor, koji će uskoro dobiti savetnika hemičara, inače, ne ispunjava sve uslove za to radno mesto, jer nije položio ispit za inspektora, utvrdila je nedavna kontrola državne uprave, kako je juče rekao predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Isti je slučaj i sa jednim načelnikom, koji nema odgovarajuću stručnu spremu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *