FELJTON (2): Čarobne moći Bujanovačke banje

Piše: Džahid Ramadani

Bujanovac, 15. oktobar 2020. – Lekovita moć Bujanovačke banje je gotovo čarobna. Bolesnici su u banju dolazili na nosilima a kućama  se vraćali izlečeni, na svojim nogama.

Veliki broj pacijenata koji dolaze na lečenje su Albanci, međutim,među lekarima i ostalim osobljem jedini Albanac koji tu radi, i to od juna ove godine, je mladi fizioterapeut Florent Dauti iz Letovice.

Na osnovu rezultata hemijskih analiza i analogije termalne vode Bujanovačke banje sa sličnim banjama i vodama u zemlji i svetu, zaključeno je da se ova termalna voda može svrstati u red najboljih voda za balneologiju u Evropi, o čemu su svoja mišljenja dali eminentni stručnjaci iz zemlje i sveta.

Po mišljenju Dr Tome Angelovskog, ranijeg lekara u banji, spektar korišćenja termomineralne vode Bujanovačke banje je veliki, s obzirom da se može koristiti za lečenje raznih bolesti kupanjem i pijenjem vode.

Kupanjem postoje svi uslovi za uspešno lečenje bolesnika od: reumatskih bolesti (hronični reumatizam, bahterevljeva bolest, artroza zglobova, spondiloza, diskopatija I dr.); stanja posle povreda, hroničnih oboljenja probavnog trkta; kožnih oboljenja, ekcimi, psorijaza i dr.

Ovde se leče i hronične ženske bolesti i sterilitet, neurološka oboljenja- centralne i periferne oduzetosti, neuralgije išjalgije. Nakon kupanja rapidno se smanjuje krvni pritisak.

Obzirom na fizikalne  osobine vode, naročito po sadržaju HCO3 (Hifrokarbonata), a pijenjem vode uspešno se leče stomačne bolesti.

Na bazi analiza koje je izvršio Istitut za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju SRS-OOUR Zavod za interne bolesti “Dr Vlastimir Godić“ Beograd od 5.07.1979, mineralna voda Bujanovačke banje  može se koristiti kao dopunsko terapijsko sredstvo u lečenju sledećih oboljenja:

Hronična oboljenja želuca, hronična oboljenja jetre i žučnih puteva, stanje posle hiruškog odstranjenja iz žučne kesice, pesak u u mokraćnim putevima, bolesti metabolizma, šećerna bolest, gojaznost i giht, kao i stanje već preležene zarazne žutice.

Godine 1975. uz ambulntu izgrađena su dva zatvorena bazena, nalik na ćupove.

Iz bogate lekarske prakse Dr ngelovskog, izdvajamo tri karakteristična slučaja uspešnog lečenja u ovoj banji.

Pacijentkinju iz Gnjilana rođaci su doveli na nosilima. Od reume na nogama nije mogla da hoda. Lekar ju je pregladao i odredio terapiju.

„Nakon pet kupanja  nısam mogao da verujem svojım očıma kada sam je video da hoda svojim nogama. Posle bezupešnog lečenja po mnogim banjama u Srbij, izlečila se u Bujanovačkoj banji“, pričao mi je dr Angelovski.

Na žalost, list gde sam zapisao izlečenje još dva pacijenta po kazivanju dr Angelovskog izgubljen je.

Posle izgradnje dva bazena i pozitivnih rezultata u lečenju pacijenata, 1984. godine izgrađen je savremeni Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju invalidnosti ”Vrelo”.

Bujanovačka banja ima  veoma povoljan geografski položaj. Nalazi se pokraj drumske i železničke magistrale Beograd-Skoplje-Solun-Atina. Banjski prostor leži na nadmorskoj visini od 400 m i pod uticajem umereno kontinentalne sredozemne klime.

Imajući u obzir veoma povoljan geografski položaj banje, prirodne lepote, kulturno istorijske spomenike, manastir Sveti Prohor Pčinjski, termalne izvore, Bujanovac ima ozbiljne pretenzije da postane jedno od najlepših biljura turističke priivrede zemlje i Balkana.

Nastaviće se…




One thought on “FELJTON (2): Čarobne moći Bujanovačke banje

  1. Florentina

    zdravo,interesuje me koja je temperatura vode u zatvoreno. bazenu,koliko je dubok,i kolika mu je površina.dali može samo da se stoji u njemu ili ima mesta i da se pliva.ima li smeštaj u zgradi u kojoj se nalazi bazen,da ne mora da se izlazi napolje.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *