fbpx

Društvo sudija traži zaštitu Ustava Srbije od Zuje Veličkovića

Bujanovac, Beograd, 20. oktobar 2020.- Na autorski tekst direktora RTV Vranje Zorana Veličkovića Zuje , koji je vlasnik i TV Bujanovac, u kome, nezadovoljan presudom u sporu sa portalom InfoVranjske, sudije naziva korumpiranim i kaže da donose sramne presude kojima legalizuju govor mržnje, reagovalo je Društvo sudija Srbije.

Ovo javno istupanje, kažu, ugrožava njihovu samostalnost, ali je i protiv zakonske zabrane da se utiče na tok i ishod sudskog postupka.

Direktor televizije nije želeo da komentariše za Južne vesti na koje je sudije mislio i ima li dokaze za optužbe.

Uređivačka politika RTV-a, kao i sam Veličković, često su na udaru portala InfoVranjske i obrnuto, a direktor televizije je prošle godine zbog niza tekstova, među kojima su i oni da televizija nije izveštavala o protestima u Vranju, tužio novinare InfoVranjskih zbog krivičnog dela uvrede. Sud je presudio u korist portala.

Najpre su vranjski naprednjaci posle teksta o kašnjenju grejanja u Vranjskoj Banji, u zvaničnom saopštenju novinara portala InfoVranjske nazvali pogrdnim imenima, pa je Veličković na svom portalu RTV napisao da je takvu retoriku sam portal započeo svojim pisanjem, a oštro napao i pravosuđe zbog presude po njegovoj tužbi u korist InfoVranjskih.

”Dobro je pitanje: Ima li zakona u ovoj zemlji, ili je mrak prekrio baš sve? Odgovor je, zakona ima i dobri ali vaše korumpirane sudije ga, nažalost, selektivno primenjuju i po nalogu vaših inostranih, zajedničkih mentora, presuđuju po dvostrukim aršinima. RTV Vranje će u narednom periodu raditi vrlo ozbiljno u pogledu raskrinkavanja sprege između politike iz prethodnog perioda, pravosuđa i pojedinih medija” – napisao je Veličković.

Ovakvu izjavu direktora RTV-a Društvo sudija Srbije je okarakterisalo kao neprimerenu i protivpravnu, a u svom saopštenju su pozvali Visoki savet sudstva da reaguje u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama.

”Javnim istupanjem direktora RTV Vranje o tome da su sudije pristrasne, korumpirane, strani plaćenici, da zakone selektivno primenju po nalogu inostranih mentora, da presuđuju po dvostrukim aršinima, da donose sramne presude kojima legalizuju govor mržnje, da su “ljige” koje ne štite građane, nastavlja se sa praksom vređanja i omalovažavanja sudija, ugrožava njihova nezavisnost i samostalnost koja služi pravu građana na pravično suđenje i kod građanja podstiče nepoverenje u sudsku vlast” – navode u saopštenju.

Takvo istupanje je, dodaju, protivno zakonskoj zabrani da se utiče na rok i ishod sudskog postupka, na sud i učesnike u njemu i pozivaju Visoki savet sudstva da reaguje i zaštiti ugled Republike Srbije i nezavisnosti sudija i sudstva.

Na pitanja novinara Južnih vesti na koga je tačno mislio kada je napisao “vaše korumpirane sudije”, kao i na koje sudije se to odnosilo i da li ima dokaza za takvu optužbu, s obzirom da je napisao i da će se baviti raskrinkavanjem, Veličković nije želeo da komentariše.

”Koristim priliku da Vam odgovorim da u ovom trenutku nemam komentar na Vaša pitanja, a na šta sam mislio saznaćete iz mojih narednih poteza i ne bi bilo korektno da ih najvljujem putem bilo kog medija, pa i Vašeg” – rekao je Veličković.

Ekskluzivu će, kako je nazvao svoje buduće postupke, zadržati za RTV Vranje.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.