Paradoks: Savet za međunacionalne odnose, a u njemu samo Albanci

Bujanovac, 22. oktobar 2020.- Opština Bujanovac ima sve, pa tako i svoj Savet za međunacionalne odnose, čije je postojanje ozvaničeno u Službenom glasniku 22. septembra.

U ovom dokumentu ne piše čime će se konkretno baviti ovo telo, niti po kom su osnovu izabrani njegovi članovi, ukupno komada 6.

Stručnjaci za međunacionalne odnose: Službeni glasnik

Ako je suditi po nazivu Saveta, baviće se, pa da, međunacionalnim odnosima, ma šta značio taj već izraubovani i od prevelike upotrebe termin izlizan kao gume na “golfu dvojki” s kraja 80-ih.

No, šalu na stranu, lepo je negovati bilo kakve odnose samo ako imaju pozitivnu konotaciju, pa tako i ove za koje će biti zaduženo članstvo Saveta.

I sve bi to bilo bajno i krasno, da nije nelogičnosti koja u startu može obesmisliti eventualni samopregor ovih ljudi i samog tela

Ne želeći da bilo kome prebrojavamo krvna zrnca, uvidom u spisak jasno je da kompletno članstvo pripada jednoj od tri dominantne nacionalne zajednice, zbog čijeg bivstvovanja ovde Bujanovac često ima onaj prefiks “multietnički”.

U naredne, dakle, 4 godine o međunacionalnim odnosima u Bujanovcu će se, makar formalno, u okviru lokalne samouprave, brinuti isključivo Albanci.

Srpske stranke u lokalu su van vlasti, i to je, slagali se sa tim ili ne, legitimno i legalno.

Ko, naime, sakupi većinu od 22 odbornika formira vlast, iako bi dežurni skeptik rekao da nimalo nije slučajno što Albanci drže jug Srbije a Srbi sever Kosova, a sve to u svetlu dijaloga, sporazuma, ulaska SAD u priču i više nego ikada boljih odnosa Beograda i Tirane.

Ali, Savet, Savet koji nema nikakvu zakonodavnu ni izvršnu vlast, Savet koji treba da se bavi odnosima među nacijama u Bujanovcu, preciznije odnosima među ljudima koji u njemu žive, ovako sastavljen apsurdan je, nelogičan, autodestruktivan i glup potez onoga ko ga je ovakvog i formirao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *