Korona preti da desetkuje bujanovačku Hitnu službu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. oktobar 2020. Korona je ozbiljno pogodila Službu hitne pomoći bujanovačkog Doma zdravlja tako da su trenutno troje lekara i jedan medicinski tehničar „van stroja“, a čekaju se rezultati i za sve ostale radnike.

Dvoje lekara, iz Vranja i Bujanovca, su bili pozitivni na PCR testu, dok lekar iz Preševa ima sve simptome i leči se kod kuće.

Vranjanac je hospitalizovan u Beogradu, a zdravstveni radnik iz Bujanovca je u kućnoj izolaciji, bez simptoma.

Direktorka ove ustanove dr Daliborka Pavlović potvrdila je Bujanovačkim da se zadnjih dana „povećava broj zdravstvenih radnika povezanih sa kovidom“.

Međutim, ona ističe da situacija nije dramatična kao što na prvi pogled izgleda.

-Nije toliko dramatično, zato što su serološki testovi pokazali da su mnogi, takoreći na nogama preležali kovid, da imaju i nova i stara antitela. Da bi smo bili sigurni radimo i briseve (PCR) i čekamo određeni broj rezultata. To se radi kako bi isključili mogućnost da tamo imamo rezervoar zaraze. Tako da kad stigne negativni nalaz brisa radnik se vraća na radno mesto, bez obzira što je serološki pozitivan, takav slučaj smo imali juče sa jednim tehničarem – kaže direktorka.

Na naše pitanje da li Hitna služba ima dovoljan broj osoblja da nesmetano funkcioniše dr Pavlović je odgovorila potvrdno.

-Definitivno je virus u Domu zdravlja, ali izgleda da je kod većine korona prošla kroz organizam. Oni su sada svi istestirani i čekamo rezultate – zaključila je.

Pored lekara i tehničara, ugroženo je i pomoćno osoblje, jer je, kako saznajemo, kod jednog vozača dijagnostifikovana bronhopneumonija.

Služba hitne pomoći je u avgustu izgubila jednog radnika koji je preminuo od posledica kovida.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *