Tači ide u Hag, podnosi ostavku

Bujanovac, Priština, 5. novembar 2020. Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, to je na konferenciji za medije potvrdio kosovski predsednik, koji je rekao da podnosi ostavku na tu fukciju

-Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika. Osećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuju  institucionalnu krizu, zemlja nema vremena za gubljenje, održati smirenost“, naveo je Tači, prenose prištinski mediji.

Potvrđena je i optužnica protiv Kadrija Veselija, predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) i nekadašnjeg predsednika skupštine.

Optužnicu protiv Tačija, Veselija i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Tači, Veseli i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i gotovo 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *