Na respiratoru u Nišu troje Bujanovčana, Tiodorović kaže alarmantno na jugu

Bujanovac, 8. novembar 2020.- Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za Danas da je situacija na jugu Srbije alarmantna, uprkos mišljenju lekara sa terena i nadležnih u Krznom štabu u Vranju da to nije baš tako.

Tiodorović upozorava za Daanas da se situacija na jugu Srbije menja iz minuta u minut, te da je početkom jučerašnjeg dana na respiratorima u KC Niš bilo devet pacijenata – po jedan iz Gnjilana, Gračanice i Prištine, dok ih je po troje iz Preševa i Bujanovca.

„Povećava se broj poseta kovid ambulanti, raste broj prvih pregleda i potvrđenih slučajeva PCR testom. U bujanovačkoj opštini je blago pogoršanje epidemiološke situacije, ali pod kontrolom. Plaše me predstojeće krsne slave i upućenost naših ljudi na Severnu Makedoniju“, poruka je koju je dr Tiodoroviću juče poslala direktorka DZ Bujanovac.

Naš sagovornik kaže da je to samo jedna u nizu informacija koje potvrđuju ozbiljnost situacije.

Kako su Bujanovačke ranije objavile, od 1. do 6. novembra u Bujanovcu ima 27 pozitivnih na koronu, dok ih je tokom celog oktobra bilo 16.

– Direktor Doma zdravlja Preševo rekao mi je da su juče i prekjuče imali po 50 pacijenta na kontroli dnevno i da situacija nije povoljna. Direktorka Zdravstvenog centra Vranje obavestila me je da je trećina njihovih pacijenata je iz okolnih mesta.

Poručila je: „Naučila sam da je ovaj virus nepredvidiv. Spremamo prvi sprat hirurgije. Povećavamo ekipe. Uključićemo i interniste. Dolazi nam kolega pneumoftiziolog iz Preševa. Vraćamo specijalizante. Povećali smo za jednu ekipu u kovid ambulanti. Sve u svemu spremamo se za najgori scenario“, prenosi Tiodorović.

O teškoj situaciji Tiodorovića su izvestili i iz Zavoda za javno zdravlje Vranje.

„Po oceni naših epidemiologa, situacija je preteća. To se pre svega odnosi na Vranje, Bujanovac i Preševo. Smatramo da je povećan broj novozaraženih u ovim opštinama i u gradu rezultat kretanja stanovništva prema Severnoj Makedoniji, odnosno tamošnjeg stanovništva prema Srbiji“, naveli su iz vranjskog Zavoda za javno zdravlje a prenosi dr Tiodorović.

– Poslednja rečenica koju sam dobio iz ove ustanove pre sednice Kriznog štaba glasila je: „Od jutros se ubrzano punimo. Buknuo je ceo jug. Zovu iz gotovo svih mesta“, naglasio je Tiodorović.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *