Stanković: Provokacija albanske većine u Bujanovcu

Bujanovac, Beograd, 16. novembar 2020.- Povodom odluka albanske većine u SO Bujanovac da Genta Cakaja proglasi počasnim građaninom, ali i da smeni jedina dva srpska direktora, oglasio se i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za  tri opštine juga Srbije:

Sednica Skupštine opštine Bujanovac sa predlogom imenovanja Genta Cakaja, ministra spoljnih poslova Albanije, za „počasnog građanina“ i smenom jedina dva direktora iz srpske zajednice u trenutku kada su svi državni kapaciteti usmereni na očuvanje zdravlja ljudi, loša je poruka vladajuće strukture u toj opštini.

Smena direktora je politička odluka i vraća nas unazad. S obzirom da su oni postavljeni po zakonu trebali bi i po zakonu da se smene, a ne zato što su Srbi.

Ovakav potez može se protumačiti kao provokacija. Takve odluke ne doprinose boljitku ljudi na tom prostoru. Kao što svi znamo Bujanovac je multietnička sredina. Rukovodstvo opština sada šalje poruku koja ne doprinosi zajedništvu.

Verujem da Srbi i Albanci mogu kao i do sada da žive zajedno i rešavaju probleme skupa, a nadam se da će u konkretnom slučaju preovladati razum i međusobno poštovanje u okviru opšte prihvaćenih vrednosti u višenacionalnoj sredini.

Upućujem poruku da je tolerancija i strpljivost ne samo obaveza jedne strane u ovom slučaju države već svaki građanin ove zemlje ima svoja prava i obaveze, a politički lideri i odgovornost.

Kada je u pitanju odluka o proglašenju počasnog građanina Genta Cakaja zakon je tu jasan. Proglašenje je definisano Zakonom o lokalnoj samoupravi.

U članu 93 pomenutog zakona stoji da lokalna samouprava može da odlučuje o dodeljivanju zvanja „počasni građanin“ osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Mi ćemo i dalje raditi na tome da svim građanima koji žive u tri opštine omogućimo dobre uslove za život i rad uz poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *