fbpx

Preminuo patrijarh Irinej

Bujanovac, 20. novembar 2020.- Patrijarh srpski Irinej preminuo je u četvrtak ujutru u 90. godini posle borbe sa koronavirusom, prenosi RTS.

SPC je saopštila da se patrijarh upokojio u 7:07 sati, a da će detalji oko sahrane biti naknadno saopšteni.

Patrijarh Irinej primljen je 4. novembra u vojnu kovid bolnicu „Karaburma“ nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje koronavirusa, neposredno pošto je prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici.

Irinej je bio 45. po redu patrijarh SPC, na čijem je tronu nasledio patrijarha Pavla.

U četvrtak je došlo do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja patrijarha kao posledica kovida 19, a tokom jučerašnjeg dana je intubiran.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

Na mestu poglavara SPC proveo je 10 godina,

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga meseca na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu,a  1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.