Ovo su sve mere protiv korone koje danas stupaju na snagu

Bujanovac, Beograd, 24. novembar 2020. – Prema poslednjem preseku, još 38 pacijenata preminulo je od kovida 19 u Srbiji. Koronavirus je registrovan kod još 5.067 osoba, od 15.061 testiranih, prenosi RTS. 

Od danas stupaju na snagu nove mere, koje će biti na snazi u narednih deset dana

Nove protivepidemijske mere su:

Skraćenje radnog vremena do 18.00 restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Prodavnice i kiosci mogu da rade do 21 sat, a benzinske pumpe i apoteke 24 časa.

Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 kvadratna metra po osobi).

Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Epidemiolog Predrag Kon očekuje da ove mere daju rezultate i poručuje da je važno da svi nose maske jer je, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva, nemoguće znati ko je sve zarazan.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *