Mustafa sa ministarkom Čomić o pravima Albanaca i Vulinu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. novembar 2020. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa zatražio je od ministarke za ljudska prava, manjine i socijalni dijalog Gordane Čomić sprovođenje „Plana od 7 tačaka“.

Na sastanku predstavnika Nacionalnih saveta sa ministarkom, održanom u utorak u Beogradu, Mustafa je zatražio od Čomić, kako je rekao, i da se „ogradi od govora mržnje i svakodnevnih uvreda ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina“.

U dokumentu poznatom kao Plan od 7 tačaka pobrojani su zahtevi Albanaca poput ekonomskog razvoja, potpune integracije u državne institucije, službene upotrebe jezika, pisma i nacionalnih simbola i priznavanja diploma, a Vlada Srbije ga je usvojila 2013. godine.

-Ozakonjenje upotrebe nacionalne zastave bio bi korak napred, jer nije na državi da definiše nacionalna obeležja i simbole manjinskih zajednica – kaže predsednik NSA.

Po njegovim rečima, promena etničke strukture stanovništva u Medveđi, Bujanovcu i Preševu je neustavna.

-Pasivizacija je selektivna, mora se zaustaviti,  a oni koji su izbrisani iz registra treba da budu ponovo upisani – rekao je on.

Tražio je, dodao je, da se uklone sve prepreke iz 2011. godine i da se stvore optimalni uslovi za popis Albanaca.

-Pozvao sam na zajedničko rešavanje svih problema, jedan po jedan, i ponudio kreativna rešenja Nacionalnog saveza Albanaca – zaključio je Mustafa.




One thought on “Mustafa sa ministarkom Čomić o pravima Albanaca i Vulinu

  1. Komita

    O da, bas ces ti da ponudis kreativna resenja i ona ce biti sigurno u skladu sa Zakonom ?!!! Smesno… pa ni deca vise ne veruju u Deda mraza a kamoli da tebi neko nesto veruje… vama je jedino kreativno i dobro resenje ono koje ide u pravcu nestanka srba na ovim prostorima i pripajanje KiMu ali mnogo ste daleko od takvih snova…
    ONO STO BI TREBALI JEDNOM DA SHVATITE JE: vi ste nacionalna manjina u drzavi srbiji (slazem se da prava kao takvi treba da imate) i kao takvi da bi trazili neka ili bilo koja prava onda prvo MORA da postujete i izvrsavate Zakone i obaveze prema toj istoj drzavi pa da onda trazite prava, takodje pocevsi od upotrebe pisma i jezika. Pa na svakoj vasoj prodavnici a narocito u selima naziv je ispisan iskljucivo na albanskom, srpskog nema nigde. Kada naucite da prvo ispisete na srpskom u drzavi u kojij zivite pa tek onda na albanskom onda se javite za prava. Takodje, 2/3 vas ne zna srpski jezik. Kada naucite jezik drzave u kojoj zivite onda se javite da budete integrisani jer necemo mi da bi se sporazumevali sa vama narocito u organima uprave, ambulanti, sudu i sl da ucimo albanski, medju vama pricajte kako god hocete… I napokon, ono sto prvo morate da naucite je DA PRAVA PROISTICU IZ ISPUNJAVANJA OBAVEZA, kada to savladate javite se za sledecu lekciju… dotle, sedi 1 !!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *