Kamberi: Budućnost Srba i Albanaca je u njihovoj saradnji

Bujanovac, 2. decembar 2020. (Foto VOA printskrin)- Verujem da je budućnost svih naroda Balkana, a pre svega dva ključna naroda, Srba i Albanaca – Albanaca i Srba, u saradnji- mišljenje je Šaipa Kamberija poslanika u Skupštini Srbije sa liste „Ujedinjena dolina – Stranka demokratske akcije“ koju čine poslanici albanske i bošnjačke nacionalne manjine.

On je u intervjuu za Glas Amerike (VOA) rekao da je zbog svojih nastupa u parlamentu, gde je poslanička grupa čiji je šef jedina opozicija, dobio veliki podršku građana srpske nacionalnosti.

„Siguran sam da će doći vreme kada će se prijateljstvo, odnosno ti odnosi, normalizovati. Ne moraju baš biti prijateljski u prvom trenutu, ali makar normalizovati, da možemo živeti jedni pored drugih i jedni sa drugima“, kaže Kamberi – predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i politički predstavnik albanske manjine sa juga Srbije.

Nekadašnji predsednik Opštine Bujanovac kaže za Glas Amerike da je uveren da bi boljem razumevanju odnosa dva naroda moglo pomoći analiziranje dela jednog od progresivnijih srpskih autora.

„Mislim da, barem ljudi koji se bave politikom u Srbiji, treba da pročitaju mnogo više srpskog liberala Dimitrija Tucovića i na osnovu toga vide apsolutno pravo stanje kako je sve krenulo sa Kosovom i Albancima – u smislu problema“, ukazuje poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi.

On se poziva na teoretičara, političara, pisca, izdavača i ratnog veterana, između ostalog, autora dela Srbija i Arbanija iz 1914. koji se zalagao za razvijanje komšijskih odnosa između Srba i Albanaca utemeljenih u političkom, kulturološkom i istorijskom kontekstu.

Kompletan intervju sa Kamberijem čitajte OVDE.

https://www.glasamerike.net/a/intervju-saip-kamberi-srbija-albanija-odnosi-pomirenje/5682021.html




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *