Kamberi: Država krši ekonomska prava građana juga Srbije

Bujanovac, 7. decembar 2020. Narodni poslanik iz BujanovcaŠaip Kamberi zahteva da se pitanje Albanaca na jugu Srbije uključi u dijalog Beograda i Prištine jer, kako kže, eventualni sporazum dve strane neće biti sveobuhvatan  ukoliko se ne reši „problem Albanaca u Preševskoj dolini“, prenosi kosovski portal Economia online.

-Poslednji je trenutak da Srbija, zemlja koja je u dijalogu sa EU otvorila nekoliko poglavlja  da bi postala deo evropske porodica, promeni pristup prema manjinama, posebno prema Albancima, kako bi postigla standarde EU – kaže Kamberi.

Po njegovim rečima, brisanje adresa „Albanaca u Preševskoj dolini vrši se u cilju etničkog čišćenja“.

-Pored toga, Srbija diskriminiše Albance u njihovim ekonomskim pravima, što utiče na odlazak mladih iz Preševske doline – kaže Kamberi.

Naglasio je da, iako su Albanci često potpisivali sporazume sa Vladom Srbije i tako izrazili spremnost za integraciju u Srbiji,nije bilo mnogo učinka.

-Mnogo puta smo naglasili da se državna diskriminacija koju je Srbija započela krajem 90-ih  u mnogim oblastima nastavlja i danas. Uprkos činjenici da smo u političkom procesu, u tihom dijalogu sa  Beogradom od kraja rata OVPBM – kazao je.

Nesprovođenje zajedničkog plana iz 2001. godine, sporazuma iz 2009. i 2013. godine, dovelo je Albance, kako kaže, u bezizlaznu situaciju posebno sa nepriznavanjem diploma, drugih problema u oblasti obrazovanja i izostanka integracije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *