Kako se u Bujanovcu leče ne-kovid pacijenti

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. decembar 2020. (Foto arhiva)-Broj pacijenata u Službi hitne pomoći bujanovačkog Doma zdravlja manji je od uobičajenog za ovo doba godine jer se svi sa simptomima respiratornih infekcija smatraju kovid pacijentima i upućuju u kovid ambulantu, rečeno je našem portalu u ovoj službi.

Međutim, Hitna zbrinjava i ostale pacijente.

Hitni slučajevi sumnjivi na koronu se odmah transportuju za Vranje i neretko direktno u Niš.

Po rečima načelnika Hitne službe, dr Dejana Stojanovića, takvih slučajeva ima gotovo svakodnevno.

-Saturacija, odnosno zasićenost krvi kiseonikom, za nas je glavni indikator stanja takvih pacijenata. Na osnovu toga se odlučuje da li pacijent može da čeka pregled u kovid ambulanti ili je neophodan hitan transport u bolnicu – kaže dr Stojanović
Za kovid su karakteristična, kako je rekao, dramatična pogoršanja stanja koja nastupaju u roku od svega par sati.

Nakon teške situacije koja je zadesila Hitnu službu krajem oktobra, kada je od kovida obolelo nekoliko lekara, tehničara i pomoćnog osoblja, stanje se u potpunost normalizovalo.

-U jednom trenutku je više zaposlenih bilo van stroja, ali smo uspeli da nadomestimo njihov izostanak. Oni su se vratili na posao i sada funkcionišemo nesmetano – kaže načelnik.

Broj takozvanih ne-kovid pacijenata, hroničnih srčanih i plućnih bolesnika, asmatičara i onih koji pate od visokog pritiska, je na nivou proseka i načelnik naglašava da se svi oni adekvatno zbrinjavaju u Hitnoj službi.




One thought on “Kako se u Bujanovcu leče ne-kovid pacijenti

  1. Bada

    Ovo je doslo neko vreme gde moramo da se pazimo cak ni zub da nas zaboli.Medicinari su u haosu i svuda su guzve.Bolje da svi sedimo kuci dok ovaj haos ne prodje.Ja samo odem do prodavnice sa maskom, ne idem ni kod koga, ponekad mi dodje komsinica na kafu,ali se ne brinem jer imam ambilife preciscivac vazduha pa se ne brinem.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *