Bujanovačke kafane jedna za drugom stavljaju katanac

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. decembar 2020. -Dva velika i popularna restorana u Bujanovcu  prve su „ekonomske žrtve“  pandemije i mera protiv korone u bujanovačkom ugostiteljstvu. Kafane su zatvorene i neće raditi bar do ublažavanja ograničenja radnog vremena.

Zbog lošeg poslovanja, o zatvaranju svakodnevno razmišljaju i mnogi drugi ugostitelji sa kojima smo razgovarali, ali se, ipak, još uvek ne odlučuju na taj korak.

Slažu se svi da je kafićima makar malo lakše – kažu da su oni bar na nekoj nuli, kafane u minusu, a o zaradi nema govora, i kod jednih i kod drugih.

-Nema više nikakve računice, nema gostiju, a ima zabrana. U minusu smo već nekoliko meseci, zapravo cela godina je katastrofalna, a ova poslednja mera sa zabranom rada za vikend, uz ograničenje do 17 sati radnim danima, bila je presudan udarac – priča za Bujanovačke vlasnik jednog restorana koji je stavio katanac na vrata.

Dodaje da je dubioza sve veća, da se gomilaju dugovi, porezi, plate za radnike, pa je privremeni „katanac“ i da zaposlene pošalje kući bilo sve što je moglo da se uradi.

Ugostitelji kažu da pomoć države u vidu minimalca od oko 30.000, čija je isplata za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu počela u ponedeljak, svakako znači, ali  je za veći broj njih kao „flaster na otvoreni prelom“.

Njima je rad vikendom zabranjen 4. decembra, kada je i radno vreme preko nedelje ograničeno do 17 časova.

Ova mera oročena je do 18. decembra ali će po svemu sudeći biti produžena.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *