PROMO TEKST

Kako da pomognete svom imunitetu u zimskim danima?

S pojavom svetske pandemije, postali smo svedoci važnosti pouzdanog i jakog imuniteta za što brže ozdravljenje. Odjednom, svi su više nego ikada ranije poželeli da njihov organizam ima snažan odbrambeni sistem i da iz borbe sa virusom izađu sa što manje posledica.

Kao što je slučaj sa većinom stvari u životu, ni dobar imunitet nije moguće izgraditi preko noći. On se gradi mnogo duže od toga odgovornim odnosom prema svom zdravlju. 

Srećom, ima mnogo načina da ojačate sistem odbrane svog tela. Krenite odmah da primenjujete barem deo saveta i time pomozite sebi da ostanete zdravi u zimskom periodu.

Eliminišite loše navike u ishrani

Hrana može biti naš lek, a takođe i naš otrov – od nas zavisi. Telo će nam biti vrlo zahvalno ukoliko se potrudimo da mu damo sve što mu treba da bi normalno funkcionisalo. Međutim, jako će nam se zameriti ukoliko mu to uskraćujemo. 

Pravilna ishrana je ključna za dobro zdravlje. To podrazumeva najpre da redovno jedemo i da ne preskačemo obroke. Kada nas glad potpuno savlada, skloni smo da uzmemo bilo koju namirnicu da je utolimo, čime nanosimo organizmu višestruku štetu.

Obroke treba uzimati svakog dana u približno slično vreme i oni treba da budu kvalitetni. Među najpoželjnije namirnice za glavne obroke spada povrće (paprika, paradajz, celer, blitva, spanać, krastavac i sl).

Pored povrća, tu je i hrana životinjskog porekla, među kojima se po svojim povoljnim efektima po zdravlje naročito izdvaja piletina, a takođe i riba (losos, pastrmka, skuša, riba brancin). Poželjno je da između obroka uzimate užine, koje se sastoje od voća.

Po potrebi uvedite i dodatke ishrani

U nekom periodu možda ne unosimo dovoljno namirnica određenog tipa. To prouzrokuje nedostatak nekih vitamina i minerala, čiji dugotrajni nedostaci mogu prouzrokovati različita, manje i više opasna oboljenja.

Među suplementima koji se najčešće uzimaju svakako su vitamini i minerali. U vidu različitih tableta, kapsula, granula i tečnosti možete uzeti vitamine A, B, C, D i E, kao i sve minerale, među kojima su najčešće traženi cink, selen i magnezijum.

Jako je važno da, pre nego što posegnete za nekim od navedenih dodataka ishrani, utvrdite da li zaista patite od nedostatka istog. Prekomerna upotreba vitamina i minerala dovodi do mnogih komplikacija, zato je neophodno da dobijete savet stručnjaka i ne uzimate ništa od pomenutog na svoju ruku.

Nije manje bitno znati da nijedan suplement ne može zameniti zvaničnu terapiju za lečenje nekog oboljenja. Vitamini i minerali su saveznici i borbi sa mnogim zdravstvenim problemima, oni nam pomažu, ali ne leče.

 

Uvedite obaveznu fizičku aktivnost nekoliko puta nedeljno

Često nas lenjost odvraća od bavljenja nekim vidom sportskih aktivnosti, a ni dosada ne pomaže nam da se pokrenemo. Međutim, pozitivno delovanje fizičkog angažovanja na naše zdravlje skoro je nemerljivo i možda bi trebalo ozbiljno da preispitate svoje razloge da živite po starom.

Samo neki od benefita koje uzrokuje redovna fizička aktivnost su: poboljšanje kondicije, fleksibilnosti mišića, izdržljivosti, cirkulacije, smanjenje mentalne napetosti, anksioznosti i stresa, uzročnika ogromnog broja najrazličitijih bolesti. 

Toliko je različitih sportova kojima se možete baviti, da sigurno možete naći čemu ćete se rado vraćati. Posebno se preporučuju plivanje, biciklizam, joga i različiti ekipni sportovi, pogodni za one koji žele da imaju društvo.

Fizička aktivnost koristi nam ako je umerena i dezinformacija je da potrebno da spadnemo sa nogu da bi ona imala pozitivnog efekta na naše telo. Čak i dugo hodanje ima brojne benefite kada je reč o zdravlju, a sve češće mu se daje prednost u odnosu na trčanje jer ne oštećuje zglobove.

Snom do otpornog organizma

Nije retkost da brojne dnevne obaveze zakorače i u onaj deo dana predviđen za spavanje. To je siguran put ka neispavanosti, koja šteti svakom aspektu našeg zdravlja.

Depresija, nervoza, nedostatak koncentracije, smanjen apetit i glavobolja samo su neki od najčešćih problema koje može prouzrokovati nedostatak sna. Kako do njih ne bi došlo, savetuje se najmanje 8 sati sna, a takođe je poželjno da svako veče krećete na spavanje u približno slično vreme.

Šta se još preporučuje za snažniji imunitet?

Beli hleb, slatkiši, grickalice i sokovi, na žalost njihovih ljubitelja, ne samo da nemaju povoljan efekat na zdravlje, već su i štetni. Sadrže šećer ili ulje u većim količinama, zbog čega su jako kalorični, a takođe su i puni aditiva i konzervanasa, koji su poznati samo po svojim negativnim uticajima.

 

Redovno pranje ruku pomoći će vam da sprečite prodor neprijateljskih mikroorganizama u telo, a takođe i povremena dezinfekcija najčešće korišćenih predmeta, među kojima prioritet ima telefon.

Uz navedene savete sigurno ćete osnažiti imunitet, a samim tim i poboljšati svoje zdravlje. Budite dosledni novim navikama i ubrzo ćete osetiti značajne promene!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *