Korona neće sprečiti osveštenje badnjaka, ali bez okupljanja u centru Bujanovca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. januar 2020.  Tradicionalno okupljanje bujanovačkih Srba za osveštenje badnjaka 6. januara u porti gradskog hrama, po svemu sudeći, korona neće sprečiti jer, kako kaže bujanovački paroh protojerej Mićo Zelenović, crkva do sada nije dobila preporuku ili instrukciju da se ovaj verski običaj ne održi.

Članom 13  Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida-19 zabranjuje se okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ali se i dodaje: „ako nije​​ moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite“.

Ovaj član se odnosi na lokalne samouprave koje su proglasile vanrednu situaciju, u koje od 21. novembra spada i Opština Bujanovac.

-Osvećenje badnjaka na Badnji dan se vrši na otvorenom, u dvorištu crkve koje je dovoljno prostrano. Naravno, zavisi i od broja vernika koji će doći, ali mislim da se obred može obaviti uz poštovanje propisanih mera. Crkva je do sada sprovela sve što su nadležni propisali i nije bilo nikakvih problema – kaže protojerej Zelenović.

Ove godine bez proslave na trgu

Za razliku od obreda u crkvi, proslave na gradskom trgu, koju je prethodnih godina organizovala Mesna zajednica (MZ), gotovo sigurno neće biti.

-Konsultovaćemo se sa opštinskim Štabom za vanredne situacije tokom dana, ali su minimalne šanse za organizaciju na koju su naši sugrađani navikli. Proslava Badnjeg dana bez muzike, česnice i grejane rakije, svega onoga što smo imali svake godine na trgu, nema smisla – rekao je našem portalu predsednik MZ Bujanovac Aca Veljković.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *