Mladenović: Han će pobediti poplave

Bujanovac, V.Han, 11. januar 2021.- Izlivanjem reka Južne Morave i Vrle u opštini Vladičin Han poplavljene su kuće u pojedinim selima, što je za pojedince, kaže predsednik Opštine Goran Mladenović, velika materijalna šteta.

Kako prenose Južne gesti, najviše su ugroženi, zbog obilnih padavina, prelazi u mesnim zajednicama, a dva mosta u Kacapunu i Vrbovu su, kaže, kompletno odnešena, pa je na teritoriji Opštine proglašena vanredna situacija.

Nabujala Južna Morava koja prolazi kroz Vladičin Han izlila se, kaže Mladenović, na poziciji mesne zajednice Mrtvica i Repište, dok je reka Vrla izlivanjem napravila problem u selu Prekodolce i Žitorađe.

-Ali je dobro da jenjava Vrla, nema padavina i nadam se da ćemo vrlo brzo vratiti život u normalu na čitavoj opštini Vladičin Han – kaže Mladenović.

Obilne padavine izazvale su poplave u nekoliko sela na području Opštine, a domaćinstva su se našla pod vodom.

-Kuće fizičkih lica, njihovi podrumi, u mesnoj zajednici Priboj dve kuće su poplavljene, tri u mesnoj zajednici Stubal, u mesnoj zajednici Priboj u romskoj mahali tri ili četiri kuća je poplavljeno, u mesnoj zajednici Žitorađe nekoliko kuća takođe je ugroženo – navodi Mladenović.

Najveća materijalna šteta je, kaže, na mostovima, a bujica je u selu Kacapun i Vrbovo odnela kompletne konstrukcije.

-I tri prelaza mosta ugoženi su u mesnoj zajednici Dekutince, još jedan u Vrbovu potkopan, i u mesnoj zajednici Koznica, ukupno pet mostova je ugroženo, od toga dva u potpunosti su odneta – isiče Mladenović.

Dodaje da su ljudi u dobrom stanju, ali da je načinjena za svakog pojedinačno velika materijalna šteta. Mašine su sada, kaže, na terenu, a vanrednom situacijom žele da uključe i privredne subjekte.

-Da bismo mogli da nabavljamo i stalne rezerve – beton, gvožđe, cevi, očigledno da na nekim pozicijama dovodi do zagušenja, postojeći propusti nisu odgovoarajućeg profila za količine bujice koja nadođe kada pada kiša dva dana i kada se kompletno snežni nanos otopi, pošto smo mi u kotlini – dodaje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *