Kreće vakcinacija u Bujanovcu, 56 građana dobilo poziv za sredu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. januar 2021. Vakcinacija građana protiv korona virusa u Bujanovcu počinje sutra. Vakcinu bi trebalo da primi 56 ljudi koji su se prijavili elektronskim putem na sajtu euprave.

Bujanovčani će primiti kinesku vakcinu, a imunizacija će se vršiti na Ekonomskom fakultetu.

Na početnom spisku su osobe svih starosnih kategorija, najstarija je rođena 1931. godine, a najmlađa 2001. godine.

Po rečima direktorke Doma zdravlja dr Daliborke Pavlović, više instance su donele odluku da se vakcinacija vrši isključivo na osnovu eletronskih prijava, tako da poziv Doma zdravlja građanima starijim od 75 godina i hroničnim bolesnicima više nije aktuelan.

-Dom zdravlja je, u cilju pravovremene organizacije, nedavno uputio poziv građanima da se jave izabranim lekarima radi vakcinacije, ali je ipak konačna odluka nadležnih da sve ide preko elektronskih prijava. Dobili smo prvi spisak od 56 ljudi, sve smo ponaosob kontaktirali i obavestili o terminima i mestu vakcinacije, uz automatska obaveštenja koje su dobili na osnovu prijava – kaže dr Pavlović.

Određena su dva tima, sa po jednim lekarom i dva medicinska tehničara, pa će pre vakcinacije lekar obaviti pregled, odrediti indikaciju ili kontraindikaciju, potom tehničar podatke unosi u elektronski sistem, a zatim sledi vakcinacija.

Dr Pavlović kaže da se stiče utisak da je kineska vakcina, koju će primiti Bujanovčani, najjednostavnija za aplikaciju.

-Prima se u dve doze, sa razmakom od 14 do 28 dana. Dobili smo određeni broj doza, ne samo 56, a očekujemo i nove isporuke – kaže ona.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *