Sud odbacio tužbu protiv Vulina, Mustafa najavljuje žalbu

Bujanovac, 9. februar 2021. (Foto arhiva)- Viši sud u Beogradu odbacio je juče kao neosnovanu tužbu koju je zbog govora mržnje protiv ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina podneo Ragmi Mustafa u ime Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) kojim predsedava.

Presuda, smatra Mustafa, predstavlja legalizaciju institucionalnog govora mržnje i ksenofobije protiv manjina od strane države Srbije.

-Uložićemo žalbu Apelacionom sudu. Ovo je veoma opasan presedan za manjine u Srbiji i na Balkanu. Pozivamo Evropsku uniju, Sjedinjene države i zemlje regiona da reaguju na ovu skandaloznu odluku koja ugrožava krhku demokratiju i stabilnost u regionu, komentariše Mustafa.

On podseća da je NSA 2019. podneo tužbu protiv Vulina, tada ministra odbrane,  zbog govora mržnje prema Albancima za koje je upotrebio pežorativni i uvredljiv izraza „Šiptar“, čime je “institucionalizovao govor mržnje protiv albanske manjine u Srbiji i Albanaca u regionu”.

-Podsećam da je pravni i zvanični termin u Srbiji „Albanac“. Ni zločinački režim Slobodana Miloševića nije legalizovao institucionalizaciju govora mržnje prema manjinama, kaže Mustafa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *