Kamberi u parlamentu: Mi smo Albanci!

Bujanovac, Beograd, 10. februar 2021.- Poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi prvi put se u sazivu ovog parlamenta kolegama i javnosti Srbije obratio na albanskom jeziku, a povod je odluka Višeg suda u Beogradu kojom je prvostepeno odbijena tužba protiv ministra Aleksandra Vulina zbog govora mržnje.

Bujanovačke prenose Kamberijev govor:

-Poštovani građani Republike Srbije,
Dame i gospodo narodni poslanici,
Gospodine Presedniče;
Dobar dan!

Danas je poseban dan.

Prvi je dan nakon što je sud ove države legalizovao ofanzivni termin ′′ Šiptari „.

Viši sud u Beogradu odbio je da oglasi krivim ministra Aleksandra Vulina za diskriminaciju, uvrede i govor mržnje prema Albancima.

Odluka Apelacionog suda, koji je sankcionirao korištenje termina „“ šiptar ′′ kao jezik mržnje. krajem 2018. godine, više se ne odnosi na Viši sud,

Ni mišljenje poverenice za ravnopravnost, Brankice Janković, koja je imenovala korištenje termina “Šiptar ′′ kao omalovažavanje, vređanje i kršenje Zakona o zabrani diskriminacije.

Kao što je poznato, nekadašnji portparol Mire Marković i današnji ministrar unutrašnjih poslova Aleksandra Vučića, konstantno koristi ofanzivnu terminologiju “Šiptar” umesto službene i pravne terminologije u Srbiji: “Albanac „.

Odlukom suda ove države, od danas sam ′′ Šiptar ′′ a ne Albanac.

Tako se jednog dana probudio iz sna Aleksandar Vulin i odlučio ko sam i kako se zove moja nacionalnost, a ovo je legalizovao državni sud!

Isto kao i u Nemačkoj 1930. godine, kada je ministar Hermann Gering odlučio ko su i kako se nazivaju Jevreji, a potom su to legalizovali gestapovski sudovi.

Progasivši tužbu Naciobalbog saveta Albanaca kao neosnovanu, Sud je već ozakonio mržnju, netoleranciju i ksenofobiju protiv Albanaca generalno, u Srbiji posebno.

Gospođo Merkel, gospodo Makron, Borrel, Lajčak, Vonder Leyen, je li ovo vaša proevropska Srbija?

Ovo se nije desilo ni u vreme režima Slobodana Miloševića koji je ubijao, silovao i proterao Albance nazivajući ih Albancima.

Ali, pod ćutanjem demokratskog sveta, Srbija Aleksandra Vučića vraća se u vreme Aleksandra Rankovića, kada se poslednji put službeno i javno koritio termin  “Šiptar”.

Poštovane kolege,

Odluka Višeg suda u Beogradu je i vrlo opasan presedan za manjine u Srbiji, ali i na celom zapadnom Balkanu.

Stvara legitimne standarde za jezik mržnje prema manjinama ne samo u Srbiji, već i na zapadnom Balkanu.

Kako bi srpsko društvo reagovalo da se kosovski kolega Aleksandera Vulina probudio jednog jutra i odlučio da se Srbi nazivaju pežorativnim terminom, a to legalizovao sud u Prištini?

Žele li Vulin i Vučić ovo za kosovske Srbe?

Ne, nećete moći da podstaknete ovu uzajamnu mržnju da zadržite vlast igrajući se patriotizma u Srbiji.

I dalje javno i legalno vređate svoje državne manjine, veeđajući svoju zemlju.

Čak i nakon jučerašnje odluke suda, još sam više sam  uveren da vaša mržnja Srbiju neće pobediti.

Balkan mira, suživota i uzajamnog poštovanja nema alternativu.

Stoga, ni vaša propast nema alternativu!

U ovom slučaju moje pitanje premijerki Brnabić je da li će ovaj jezik mržnje biti ugrađen kao standard u vašoj vladi u komunikaciji sa manjinama, a posebno sa Albancima?




One thought on “Kamberi u parlamentu: Mi smo Albanci!

  1. Konculjcanin

    Sta reci skjavelski vampire mogu biti opasni samo za sam.sebe njih smogi stalno pobedili bez razlike stosu imali celu makineriju SFRJ oni su izgubili rat u Kosarima smogi tukli ko kerove pa du u Kumanovo potpisali kapitulaciju kraj njine ere

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *